Hrvatski radio

Radio Rijeka

Predstava na nebu: zadivljujući "krvavi Mjesec" i Mars

28.07.2018.

08:47

Autor: HRT, Boris Kanazir

Pomrčina iz Dubrovnika (Foto: Matija Habljak / Pixsell)

Pomrčina iz Dubrovnika (Foto: Matija Habljak / Pixsell)

Foto: - / -

Mnoštvo ljudi diljem svijeta sinoć je promatralo nebeski fenomen - najdulju pomrčinu Mjeseca u 21. stoljeću. Takozvani krvavi Mjesec bio je vidljiv i iz Hrvatske i brojni su ga građani promatrali organizirano, u astronomskim društvima, ili jednostavno - diveći se prizoru na nebu.

Mjesec je, prolazeći kroz Zemljinu sjenu, mijenjao boju od uobičajene sive, preko narančaste do tamnocrvene i smeđe. Ta se pojava naziva krvavim Mjesecom. Pomrčina je ukupno trajala tri sata i 54 minute, od toga potpuna 43 minute. Maksimalna pomrčina u 22 sata i 22 minute vidjela se iz Europe, Rusije, Afrike, Srednjeg istoka, većeg dijela Azije i Australije.

Najdulja ovostoljetna pomrčina poklopila se s najvećim približavanjem Marsa Zemlji u posljednjih 15 godina, pa su promatrači imali uzbudljiv dvostruki astronomski ugođaj. Mars se nadvio nad Mjesecom, što se na nebu vidjelo golim okom. Zemljin prvi susjed bio je neuobičajeno velik i svijetao, udaljen samo 57,7 milijuna kilometara od našeg planeta na svojoj kružnoj orbiti oko Sunca.

Mjesec i Mars mogli su se dobro vidjeti i iz Hrvatske. Nebo nad riječkim područjem bilo je vedro i sve se izvrsno vidjelo, a u nekim krajevima, primjerice u Zagrebu, bilo je oblačno. Jesu li ti oblaci pokvarili ili samo "začinili" nebeski fenomen - procijenite prema fotografijama!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.