Hrvatski radio

Radio Rijeka

Predstavljanje drevne indijske borilačke vještine Kalaripayattu u Rijeci

19.02.2020.

16:09

Autor: Albert Petrović

Ilustracija (Foto: Pixsell)

Ilustracija (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

U subotu, 22. veljače, u 18:30 u Dvorani kulture "Joga u svakodnevnom životu", Spinčićeva 2, održat će se predstavljanje drevne indijske borilačke vještine Kalaripayattu, u suradnji s Veleposlanstvom Indije u Hrvatskoj.

Ulaz je slobodan, a događanju će prisustvovati i Veleposlanik Indije u Hrvatskoj Nj.E. Arindam Bagchi. Kalaripayattu je drevna indijska borilačka vještina koja svoje korijene vuče iz indijske države Kerala. Smatra se majkom svih borilačkih vještina i jedna je od najstarijih na svijetu. Sastoji se od tjelovježbe, oružane i nenaoružane borbe, kontrole disanja, meditacije, poznavanja vitalnih točaka na tijelu i znanja ayurvede.

Južni stil ove vještine biti će nam predstavljen od strane Agasthyar Sidda Marma Kalari Sanghom škole iz Kerale, pod vodstvom učitelja Gurukkala Gliston Prakasha. Južni stil Kalaripayattua potiče od spisa čuvenog rishija Agasthyae i spisa znanih kao "thaliyola granda".

Učenici škole Kalaripayattua uče se ovoj posebnoj borilačkoj vještini kao načinu života s razvijanjem suosjećanja prema svojim suborcima kao i prema zajednici.

Zanimljivo je prakticiranje ove vještine uključuje i masažu, koja je bitna za saniranje ozljeda, a budući da borci usvajaju i sistem ayurvede, to ih na neki način čini svojevrsnim "liječnicima".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.