Hrvatski radio

Radio Rijeka

Predstavljen plan predmeta Građanski odgoj i obrazovanje za srednje škole

04.11.2021.

16:06

Autor: Neva Funčić

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Na Sveučilištu u Rijeci predstavljen je prijedlog kurikula nastavnog predmeta Građanski odgoj i obrazovanje za srednje škole. Fakultativna nastava građanskog odgoja predviđena je za učenike drugih i trećih razreda, a pilot projekt se od ove jeseni provodi u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji.

Program građanskog odgoja i obrazovanja temelji se na domenama povezanosti, djelovanja i dobrobiti, kroz jedanaest tematskih cjelina. Odabrane teme su kultura i mediji, fizička aktivnost i sport, zdravlje, demokracija i civilno sruštvo, migracije, urbanizam i stanovanje, drušvena jednakost, generacije, ekonomija, okoliš te osobne slobode i ljudska prava.

Naziv predmeta je "Škola i zajednica", zanimljivog akronima ŠIZ, a namijenjen je učenicima 2. i 3. razreda srednjih škola. Program je za početak predviđen kao fakultativan, tijekom 70 nastavnih sati godišnje, po dva sata tjedno, najavio je ravnatelj Instituta za društvena istraživanja Boris Jokić.

Ideja je da škola iskorači u zajednicu najsnažnijim, učeničkim, korakom te da su učenici u aktivnoj ulozi, oni će birati teme kojima će se baviti, rekao je Jokić.

Prijedlog kurikula rezultat je jednogodišnjeg rada stručne radne skupine koju čine Laura Angelovski iz Prve riječke hrvatske gimnazije, dr. Bojana Ćulum Ilić s Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Helena de Karina iz Prve riječke hrvatske gimnazije, dr. Karin Doolan s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru, dr. Zoran Grozdanov iz riječke Udruge CeKaDe, dr. Dražen Šimleša iz zagrebačke Zelene mreže aktivističkih grupa, dr. Nebojša Zelič s Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i predstojnik Centra za studije mira i konflikta Sveučilišta u Rijeci te dr. Boris Jokić, ravnatelj Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu.

Cilj je da mladi čovjek u školi ima relevantno obrazovanje usmjereno da od njega učini aktivnog građanina koji će imati sposobnost, znanja i vještine kritički promatrati određene probleme, ali se i aktivirati i djelovati u svojoj zajednici, rekao je Jokić.

Građanski odgoj je prema ovom kurikulu kao pilot projekt uveden ove jeseni u Prvu riječku hrvatsku gimnaziju, a ravnateljica Jane Slaunich je istaknula da su projekt prihvatili sa zadovoljstvom, svjesni potrebe uključivanja učenika u život zajednice.

Profesorica Laura Angelovski rekla je da su prva iskustva izuzetno pozitivna. Riječ je o grupi od petnaest motiviranih učenika, koji su odabrali istražiti problem nestajanja zelenih površina u Rijeci. Želim naučiti svoje učenike kako biti građanin, da nauče kako rješavati probleme, ako vide da nešto nije kako treba, rekla je Angelovski koja se nada da će projekt zaživjeti.

Rektorica riječkog Sveučilišta Snježana Prijić Samaržija poručila je da se demokratski deficiti ne mogu rješavati samo zakonskom regulativom. Kultura institucija i aktivno građanstvo moraju se graditi na drugi način, a u toj zadaći je značaj građanskog odgoja neupitan, rekla je Prijić Samaržija.

Prijedlog kurikula izrađen je u okviru projekta "Priprema za uvođenje predmeta Građanski odgoj i obrazovanje u srednje škole". Nositelj projekta je Centar za studije mira i konflikta Sveučilišta u Rijeci, a partneri na projektu su Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Prva riječka hrvatska gimnazija te Udruga CeKaDe. Poslušajte predstavljanje:

O kurikulu Građanskog odgoja za srednjoškolce, pripremila Neva Funčić

Galerija
Članovi stručne skupine i rektorica Snježana Prijić Samaržija i ravnateljica Jane Slaunich pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka), Foto: -/-
Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.