Hrvatski radio

Radio Rijeka

Predstavljen prijedlog riječkog proračuna - više novca za socijalne programe i plaće u vrtićima

15.11.2022.

12:01

Autor: Neva Funčić

Marko Filipović i suradnici

Marko Filipović i suradnici

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Riječki gradonačelnik Marko Filipović predstavio je prijedlog proračuna koji za iduću godinu iznosi 176 milijuna eura. Neznatno je veći od ovogodišnjeg, a predviđa milijun eura veća izdvajanja za socijalni program, deset posto veće plaće u vrtićima, obnovu igrališta i zelenih površina.

Prijedlog proračuna Grada Rijeke za 2023. godinu predviđe 175,7 milijuna eura prihoda te 171,6 milijuna eura rashoda, najavio je gradonačelnik Marko Filipović koji je ovaj prijedlog uputio predsjednici Gradskog vijeća. Proračun je za 0,8 milijuna eura veći od lanjskog i obuhvaća i prijenos ovogodišnjeg viška od 4,2 milijuna eura, nastalog od povećanih poreznih prihoda te prodaje gradskog zemljišta na zapadnoj Žabici. 


Od tog su novca predviđena dodatna ulaganja u javnu led rasvjetu i postavljanje 13 tisuća led lampi te solarne panele na zgradama škola i vrtića. Dio viška bit će usmjeren i u poboljšanje sustava gospodarenja otpadom, kao i obnovu sportskih terena u dvorani 3. Maj, igralištu na Belvederu i boćalištu u Dragi.


Gradonačelnik je najavio da do 2025. namjerava riješiti gradski dug i svesti ga na nulu, a veća novina u idućoj godini je i smanjenje prireza za dodatnih jedan posto, s 14 na 13 posto, što će rasteretiti građane, ali i za 600 tisuća eura smanjiti prihod gradske blagajne.


U idućoj je godini najavljeno povećanje plaća i koeficijenata za korisnike gradskog proračuna, u što je uključeno 80 ustanova te 486 zaposlenika gradske uprave. S 1. siječnja rasti će plaće u dječjim vrtićima za oko 10 posto kako bi se uskladile s plaćama u školama, a za to je planirano dodatnih 858 tisuća eura.


 Najveće povećanje od milijun eura je planirano u socijalnom programu, koji će obuhvatiti nove korisnike, obitelji žrtve nasilja te starije osobe bez prihoda. Gradonačelnik je najavio i deset posto veće izdatke za javne potrebe u kulturi i sportu, nastavak gradnje POS-ovih stanova na Zametu te kapitalnih projekata - kompleksa Benčić, ceste i rotora na Martinkovcu, rotora pokraj nove bolnice na Sušaku te sortirnice u Marčeljevoj Dragi.


Zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan istaknula je nastavak obrazovnih programa za darovite učenike te plan uvođenja zdravstvenog odgoja u riječke škole. Obnova sportske infrastrukture uključuje i zamjenu balona na igralištu na Brajdi, obnovu Centra Zamet, obnovu skate parka na Krnjevu, novu travu na Belvederu i uklanjanje objekta Tenka na Kampusu, kako bi se pripremio teren za novo igralište. 


Gradonačenik je istaknuo i da je u Rijeci u opticaju još 170 milijuna eura novca iz EU fondova za projekte koji su u tijeku. Istaknuo je da je proračun planiran konzervativno, s namjerom da višak prihoda bude preusmjeren u otplatu gradskog duga, kojeg za dvije godine više ne bi trebalo biti.


Ulazak u eurozonu potaknut će razvoj gospodarstva, što Rijeka dočekuje spremna, rekao je Filipović te dodao da će i u idućoj godini Rijeka ostati najveće gradilište u Hrvatskoj. Poslušajte izjavu gradonačelnika:

Marko Filipović o proračunu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.