Hrvatski radio

Radio Rijeka

Predstavljen priručnik "Vodič za obitelj i rani razvoj" za mlade roditelje

13.09.2019.

16:31

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: Grad Rijeka

Foto: Grad Rijeka

Foto: - / -

Roditelji i skrbnici djece upisane u riječke vrtiće ovih dana dobit će "Vodič za obitelj i rani razvoj", publikaciju objavljenu u suradnji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Grada Rijeke i projekta "Rijeka - zdravi grad".

Vodič je stvoren radom Tematske grupe za potporu obitelji i mladima, odnosno velikog broja raznovrsnih riječkih stručnjaka iz gradske uprave, zdravstvenih institucija i udruga uključenih u projekt "Rijeka – Zdravi grad". 

Spomenuvši kako mentalno zdravlje predstavlja ključan faktor kvalitete cijelog života, Darko Roviš s Odsjeka za promicanje i zaštitu mentalnog zdravlja NZJZPGŽ kazao je kako je za zdravlje djeteta od iznimne važnosti osigurati kvalitetno okruženje za razvoj.

"Mozak je posebno osjetljiv u ranoj dobi i vrlo podložan na utjecaj okoline, to je razdoblje kada dijete razvija socijalno-kognitivne sposobnosti za doživljavanje sebe i svijeta, pri čemu se posljedične razlike u različitim odgojima djece u daljnjem tijeku života dodatno povećavaju, a ne smanjuju", rekao je Roviš, dodavši kako vodič, osim smjernica u brojnim temama kao što su razvojne faze, učenje govora, poticanje kreativnosti, važnost igre u razvoju, pravilna prehrana, higijena zubi, sport i rekreacija, tehnologija i dječji razvoj, roditeljstvo i roditeljske vještine te odgoj darovite djece, pruža i pregled specijaliziranih ustanova za rad s djecom kojima se roditelji mogu obratiti.

Savjetnica za predškolski odgoj Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Tea Mičić navela je kako je cilj vodiča omogućiti svakom mladom roditelju da se upozna sa stručnim sadržajem o ranom razvoju djeteta, kazavši kako im je pomoć pri pravilnom odgoju posebno potrebna u vrijeme brzih životnih promjena. Suvremeni način života pred roditelje često stavlja probleme u kojima velik broj njih u svojim odgojnim metodama ne uzima u obzir specifične karakteristike djeteta i njegove/njezine potrebe, čime mogu umanjivati svoju važnu i veliku ulogu.

Mičić je kazala kako su tiskane verzije vodiča distribuirane svim riječkim dječjim vrtićima, koje će ih uručivati roditeljima, posebno onima novoupisane djece, uz digitalne primjerke dostupne svima na internetskim stranicama Grada Rijeke, županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i riječkih vrtića. Poslušajte izjavu:

Darko Roviš o "Vodiču za obitelj i rani razvoj", pripremila Nina Deranja

Foto: Grad Rijeka

Foto: Grad Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.