Hrvatski radio

Radio Rijeka

Čak 250 tisuća ovisnika o alkoholu i 17 tisuća hospitaliziranih - NZJZ Primorsko goranske županije kreće s novim sveobuhvatnim programom prevencije

02.03.2023.

14:07

Autor: Josip Krmpotić

NZJZ PGŽ najavio Program prevencije

NZJZ PGŽ najavio Program prevencije

Foto: Josip Krmpotić / Radio Rijeka

Alkohol, droga, kockanje i nove tehnologije nagrizaju Hrvatsku. Porast depresivnosti i anksioznosti kod mladih, posebno nakon Covida, doveo je do 30-40% više hospitaliziranih adolescenata. Jedna petina Hrvata osjeća posljedice ovisničkih ponašanja na razne načine, vremena za gubljenje nemamo jer fizička i mentalna stanja Hrvata sve su teža.

Imamo čak 250 tisuća ovisnika o alkoholu i 17 tisuća hospitaliziranih, a u državi imamo više od 200 klubova liječenih alkoholičara, dok ih je u Primorsko goranskoj županiji 20 te još dva kluba ovisnika o kocki. 


Stoga je Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u suradnji s Udrugom liječenih i oboljelih od hepatitisa "Hepatos Rijeka" i Klubom liječenih alkoholičara "Novi život" krenuo s programom prevencije ovisnosti, za što je izdvojeno 160 tisuća eura. 


Posla će biti preko glave, radit će savjetovališta, zaposliti novi psiholozi. 


Priča najesen kreće i od vrtića, 30-tak odgajatelja motivirat će za bolje sutra 300 -tinjak mališana u DV Rijeka i Snjeguljica jer podaci su, kaže voditelj projekta dr. Darko Roviš na svim razinama alarmantni.

Darko Roviš NZJZ PGŽ

Pogođeni smo poprilično i stoga veseli zajednička akcija višekomponentnog programa prevencije ovisnosti o svim ponašanjima, koja već traje u PGŽ pa je realno za očekivati da se u nju uključi, što je i obećalo, ministarstvo zdravstva. 


S alkoholom se borimo od 1964.e kada je u Zagrebu osnovan prvi Klub liječenih alkoholičara. 


Droga, kocka, a sad i nove tehnologije, izazova i preko glave pa će dobro doći pomoć svih sa svih strana kako bismo relativno brzo došli do relativno boljih rezultata od sadašnjih.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.