Hrvatski radio

Radio Rijeka

Predstavljen projekt obnove željezničke pruge Škrljevo - Rijeka - Jurdani

30.11.2017.

14:23

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Projekt izgradnje drugog kolosijeka te modernizacije i obnove željezničke pruge na dionici Škrljevo - Rijeka - Jurdani duljine 27,5 kilometara, za što je osigurano 10 milijuna eura, predstavljen je u četvrtak u Rijeci.

Na javnom predstavljanju koje je organizirala HŽ Infrastruktura, građanima su predstavljena moguća rješenja i projekt izrade tehničke dokumentacije za izgradnju drugog kolosijeka, modernizacije i obnove željezničke pruge Škrljevo - Rijeka - Jurdani, rekonstrukciju željezničkog stajališta Permani, kolodvora Šapjane te modernizaciju signalno-sigurnosnih uređaja od kolodvora Jurdani do Šapjana.

Projekt bi trebao omogućiti uključivanje željeznice u javni gradski prijevoz, smanjiti onečišćenje, biti ekonomski isplativ te doprinijeti razvoju riječke luke i teretnog prijevoza. Radovi bi trajali oko tri i pol godine, a cijeli objekt mogao bi biti u funkciji 2025. godine.

Za izradu dokumentacije Europska unija je iz Instrumenta za povezivanje Europe bespovratno dodijelila 8,5 milijuna eura ili 85 posto, a ostatak će sufinancirati Republika Hrvatska.

Nositelj projekta je HŽ Infrastruktura, a za izradu projektne dokumentacije potpisan je ugovor vrijedan 33,7 milijuna kuna, sa zajednicom ponuditelja koju čine Institut IGH i Granova. Na temelju izrađenih dokumenata aplicirat će se za sufinanciranje izgradnje iz europskih fondova.

Po riječima Stjepana Kralja iz Instituta IGH, razmatra se rekonstrukcija postojeće pruge i dogradnja drugog kolosjeka, a izradilo bi se i 12 novih stajališta i rekonstruiralo njih sedam, kao i šest kolodvora.

Snježana Krznarić iz HŽ Infrastrukture kazala je da slijedi izrada studije utjecaja na okoliš te, sljedeće godine, javna rasprava o studiji, zatim određivanje granica zahvata, kad će biti poznate sve lokacije proširenja pruge, a potom ishodovanje lokacijske dozvole.

Nazočni građani predlagali su izgradnju bukobrana, iskazivali zabrinutost za stabilnost starijih zgrada uz koje će se obavljati radovi te tražili detaljnije podatke o rušenju nekih stambenih zgrada na trasi, kao i o sudbini zaštićenih objekata te o osiguranju novih pružnih prijelaza.

Jedni se slažu s projektom, dok drugi smatraju da drugi kolosijek nije potreban, kao ni proširenje pruge u središtu grada. Iz gradske uprave su istaknuli da Grad Rijeka potpuno podupire projekt te da se on priprema u skladu sa svim europskim smjernicama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.