Hrvatski radio

Radio Rijeka

Predstavljen projekt očuvanja bjeloglavog supa u Hrvatskoj

03.09.2022.

15:42

Autor: HRT - Radio Rijeka

Oporavilište, Beli

Oporavilište, Beli

Foto: - / Udruga BIOM

Projektom LIFE SUPport, vrijednim 2.159.598 eura, od čega se 60 posto financira iz programa LIFE Europske unije, unaprijedit će se zaštita bjeloglavih supova i uvjeti njihova gniježđenja u Hrvatskoj.


Projekt LIFE SUPport donosi rješenja za najveće prijetnje bjeloglavim supovima: nedostatak hrane, uznemiravanje tijekom gniježđenja, trovanje i elektrokuciju. Projektno partnerstvo čine Udruga BIOM, Javna ustanova "Priroda" Primorsko-goranske županije, Poljoprivredna zadruga "Otok Krk", HEP-Operator distribucijskog sustava i Vulture Conservation Foundation, te Uprava za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja kao pridruženi partner.


Veličanstvene ptice koje su se nekada gnijezdile diljem zemlje – od Slavonije do Jadrana, posljednjih su desetljeća gnijezda svijale samo na kvarnerskim otocima Cresu, Krku, Plavniku i Prviću. Ove su godine područje gniježđenja, nakon više od stotinu godina, proširile i na Park prirode Učka.


Trenutačno u Hrvatskoj ima oko 120 gnijezdećih parova supova. Projektom LIFE SUPport njihova se populacija želi ojačati te im se omogućiti povratak na povijesna gnjezdilišta u kopnenom dijelu zemlje.


Projekt, koji počinje u siječnju 2023. godine, donosi rješenja za najvažnije prijetnje bjeloglavim supovima: nedostatak hrane, uznemiravanje tijekom gniježđenja, trovanje i elektrokuciju.

Sve što ćemo činiti tijekom pet godina trajanja projekta LIFE SUPport, imat će dugoročne posljedice. Naime, bjeloglavi su supovi dugovječna vrsta kojoj je potrebno pet godina da dosegne reproduktivnu dob. Zbog toga dio rezultata provedenih aktivnosti očekujemo vidjeti tek u idućem desetljeću

izvršna direktorica Udruge BIOM, Željka Rajković

Potreba za žurnom provedbom ovakvog projekta utvrđena je Stručnom podlogom za prijedlog plana upravljanja bjeloglavim supom s akcijskim planom.

Budući da supovima nedostaje hrane u prirodi, namjeravamo proširiti mrežu hranilišta. Novo hranilište napravit će se na Krku. To bi hranilište, uz postojeća na Cresu i Učki, unaprijedilo potrebe sadašnje populacije supova te ojačalo populaciju. Tijekom projekta razvijat ćemo suradnju s lokalnim ovčarima i lovcima. Naime, u budućnosti trebamo spriječiti trovanja supova olovnim streljivom i otrovnim mamcima za divlje alohtone životinje. Među lovcima će se promicati korištenje bezolovnog streljiva, a među stočarima zaštita stada ovaca od čagljeva korištenjem ograda i pasa

upraviteljica Poljoprivredne zadruge Krk, Karla Škorjanc

Elektroenergetska infrastruktura unaprijedit će se, zahvaljujući sudjelovanju HEP-Operator distribucijskog sustava, kako supovi ne bi stradavali od strujnog udara. Na 200 srednjenaponskih stupova na kvarnerskim otocima i Učki primijenit će se mjere zaštite ptica od elektrokucije. O važnosti unaprjeđenja energetske mreže radi zaštite supova educirat će se 60 zaposlenika energetskih tvrtki.


Trenutačno se Oporavilište skrbi o deset mladih bjeloglavih supova. Nakon oporavka namjerava ih vratiti u prirodu.


Vodeći partner na projektu LIFE SUPport je Udruga BIOM, partneri su Javna ustanova „Priroda“ Primorsko-goranske županije, Poljoprivredna zadruga „Otok Krk“, HEP-Operator distribucijskog sustava i Vulture Conservation Foundation, a pridruženi je partner Uprava za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Među glavnim ciljevima projekta je i pad smrtnosti mladih ptica smanjivanjem njihova uznemiravanja u gnijezdima te unaprjeđenjem rada našeg Centra za posjetitelje i oporavilišta za bjeloglave supove Beli. S lokalnim stanovništvom imamo sjajnu suradnju pri spašavanju supova koji tijekom prvih letova iz gnijezda na otočnim liticama padnu u more, no tijekom projekta dodatno će se educirati vlasnici plovila, ribari i turisti o poželjnom, ali i obveznom ponašanju u blizini bjeloglavih supova tijekom njihova gniježđenja, posebno ljeti. Ptiće se tada ne smije uznemiravati

ravnateljica Javne ustanove "Priroda", Irena Jurić

Projektni partneri ispred Centra Beli

Projektni partneri ispred Centra Beli

Foto: - / Udruga BIOM

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.