Hrvatski radio

Radio Rijeka

Predstečajna nagodba Dine ovisi o vjerovnicima Diokija

03.10.2013.

15:06

Autor: Olga Mandić / T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Opstanak omišaljske Dine ovisi o nagodbi vjerovnika matične tvrtke Dioki, strateškom investitoru Crodux plinu te prodaji zemljišta za budući LNG terminal, a o Dini su razgovarali i Linić i Komadina.

Nakon što su vjerovnici Dine u ponedjeljak potpisali predstečajnu nagodbu, za njenu provedbu ključna je nagodba vjerovnika za matičnu tvrtku Dioki. Vjerovnici te tvrtke sastat će se u četvrtak 10. listopada, potvrdio nam je povjerenik predstečajne nagodbe za obje tvrtke Mladen Janiška.

Plan se temelji na ponudi potencijalnoga strateškog investitora, tvrtke Crodux plin, pa je Janiška zatražio sastanak s vlasnikom Croduxa Ivanom Čermakom. Za pokretanje proizvodnje u Dini Čermak je ponudio 16 milijuna eura i još 11 milijuna za Dioki, dok bi se novac za isplatu zaostalih plaća radnicima namirio prodajom zemljišta za LNG terminal u Omišlju državi. S Čermakom se danas nisam uspio sastati, ali radim na tome, rekao je Janiška.

U međuvremenu su o mogućnostima za izlazak Dine iz stečaja i završetku predstečanje nagodbe u Zagrebu razgovarali ministar financija Slavko Linić i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. Državni ured za državnu imovinu preuzeo bi ulogu HEP-a na način da bude kupac državne imovine, odnosno zemljišta za smještaj LNG terminala.

Tako bi se osigurao lokalitet i pozicija za buduću investiciju, kao i novac potreban za predstečajnu nagodbu i isplatu dijela vjerovnika i radnika. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.