Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prekinut štrajk u 3. maju: brodovlasnici će financirati dovršetak brodova

14.12.2018.

12:57

Autor: Hina

Juraj Šoljić (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Juraj Šoljić (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Foto: - / -

Nakon 50 dana, Štrajkaški odbor prekinuo je štrajk u Brodogradilištu 3. maj zbog otvaranja mogućnosti da se osigura nešto likvidnih sredstava i volje brodovlasnika da se brodovi započeti u 3. maju ondje i završe, izjavio je predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić.

Štrajkaški odbor je raspušten, pa će njegovu ulogu preuzeti Sindikalni odbor za opstojnost 3. maja, koji će se u utorak sastati s direktorom 3. maja Maksimilijanom Percanom, naveo je Juraj Šoljić

Objasnio je kako su štrajk prekinuli "jer postoje naznake da bi brodovlasnici mogli financirati izgradnju i dovršetak brodova u 3. maju", o čemu su saznali iz Uprave.

Naveo je kako je riječ o tvrtki Siem, koja je ranije otkazala ugovor o gradnji broda za prijevoz automobila i kamiona (novogradnja 514) i naplatila jamstva. Na tom brodu završeno je oko 80 posto posla.

Druga je tvrtka Algoma, u čiji je brod za prijevoz rasutog tereta (novogradnja 733) već ugrađeno oko 60 posto opreme, a jamstvo još nije naplaćeno.

Uz to, rekao je Šoljić, tvrtka Cartubi, koja posluje u okviru talijanskog Fincantierija, u 3. maju bi izrađivala brodske sekcije.

Štrajk u 3. maju počeo je 22. listopada zbog neisplate plaća za rujan. U međuvremenu su putem Agencije za osiguranje radničkih potraživanja isplaćene minimalne plaće za rujan i listopad, a po riječima Šoljića, do 21. prosinca očekuje se i isplata minimalca za studeni.

Radnici 3. maja i dalje ultimativno zahtijevaju smjenu direktora Percana, što im je iz Uljanik Grupe obećano da će se dogoditi nakon Nove godine. Što je još obećano radnicima, rekao nam je zamjenik predsjednika Sindikalnog stožera za opstojnost 3. maja Mladen Bučar:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.