Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prekinuta sjednica Gradskog vijeća u Rijeci; novo neslaganje oko obnove Titovog broda

28.04.2022.

20:01

Autor: Hina

Brod Galeb

Brod Galeb

Foto: Nel Pavletic / Pixsell

Sjednica riječkoga Gradskog vijeća prekinuta je u četvrtak zbog nedostatka dvotrećinske većine jer ju je dio vijećnika napustio nakon što nije prihvaćen amandman kojim bi se tri milijuna kuna, umjesto za uređenje broda Galeb, prenamijenila za obnovu zgrade riječkoga HNK.

Sjednicu su napustili vijećnici Nezavisne liste Davora Štimca, HDZ-a, Akcije mladih (AM), Mosta i Unije Kvarnera (UK).


Riječ je o amandmanu na Prijedlog odluke o raspodjeli financijskog rezultata Grada Rijeke za 2021., koji su podnijeli Vedran Vivoda (AM) i Robert Salečić (UK).


Predložili su da se tri milijuna kuna nepotrošenih prihoda od spomeničke rente, umjesto za provedbu europskog projekta "Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine", tj. za uređenje Galeba, prenamijeni za sanaciju zgrade HNK Ivana pl. Zajca.


Danijel Imgrund (HDZ) rekao je da je Galeb rupa bez dna te da vijećnici HDZ-a, ako amandman ne prođe, neće sudjelovati na sjednici. Nezavisni vijećnik Davor Štimac također smatra da je prihvaćanje amandmana minimum da bi se rasprava nastavila.


Nikola Ivaniš (PGS) je rekao kako nije očekivao da će rasprava dobiti ideološku dimenziju te da taj brod "imamo zahvaljujući bivšoj vladi i bivšem ministru kulture Boži Biškupiću iz HDZ-a", koji je predložio da se on uvrsti u kulturno dobro Hrvatske.


Vedran Vivoda (AM) smatra kako ima i drugih kulturnih dobara koje treba obnoviti. Istaknuo je kako nije jasno od kuda su se pojavila tri milijuna kuna te da je novac spomeničke rente strogo namjenski i da nije protiv Galeba. Dodao je da se u njega svake godine ulaže, a iznos za obnovu stalno se povećava.


Željko Jovanović (SDP) je rekao da Galeb nije samo riječki nego hrvatski i europski projekt, podržan na svim razinama. Gradonačelnik Marko Filipović (SDP) je istaknuo da će Galeb biti završen do kraja godine, dodajući da je riječ o složenim radovima na koje utječe i cijena čelika.


Nakon izlaska dijela vijećnika utvrđeno je da nema kvoruma te je nastavak sjednice najavljen za 4. svibnja. Na sjednici nije prihvaćen ni Izvještaj o izvršenju gradskog proračuna za 2021., po kojem su ukupni prihodi milijardu i 62 milijuna kuna, a višak konsolidiranog proračuna 35.5 milijuna kuna bi se rasporedio za pokrivanje duga iz proteklog razdoblja.


Dio vijećnika smatra da je riječ o rezultatu koji nije pohvalan, neki da predloženo izvješće nije moguće poduprijeti, a dio vijećnika ga je podupro.


Minutom šutnje na početku sjednice odana je počast nedavno umrlom dugogodišnjem gradskom vijećniku Hrvoju Buriću.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.