Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prekogranični susret na Kupi: Počinje obnova mostova

27.12.2013.

14:38

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osmi blagdanski susret predstavnika udruga, lokalnih vlasti i graničnih službi Hrvatske i Slovenije, održan na mostu kod Broda na Kupi u Gorskom kotaru, još jednom je potvrdio da u tom kraju postoji izvrsna prekogranična suradnja. Zadnji u nizu pokrenutih projekata vezan je za obnovu visećih riječnih mostova preko Kupe.

Da su blagdanski susreti na granici dobar način za rezimiranje dosadašnjih i najavu novih oblika hrvatsko-slovenske suradnje na lokalnoj razini, potvrđuje Davorin Klobučar, predsjednik udruge Kupa iz Broda na Kupi koja je suorganizator druženja: Godinama sudjelujemo u projektima kojima zbližavamo narod Republike Hrvatske i Slovenije raznim sportskim i ekološkim aktivnostima te kulturnim događanjima, a sada je prošao i naš zajednički projekt obnove visećih mostova na Kupi te očekujemo sredstva Europske unije.

Lokalne se udruge, djelujući u svojim državama, odlično nadopunjuju, napominje predsjednik Sportsko-turističkog društva Općine Kostel u Sloveniji Stanko Nikolič. Potvrdio je važnu vijest - Europska unija odobrila je novac za projekt obnove mostova i može se početi pripremati tehnička dokumentacija.

Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju sudionici svečanosti očekuju i daljnje pomake pri jačanju prekogranične suradnje lokalnih samouprava jer život uz granicu tijekom protekla dva desetljeća znatno je otežao uvjete ostanka stanovništva uz gornji tok rijeke Kupe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.