Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prekomjernu tjelesnu težinu ima 65 % hrvatskog stanovništva!

28.04.2022.

11:20

Autor: Hina / Iva Pavletić Crnić

Debljina

Debljina

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Hrvatska je sa 65 posto stanovništva koje ima prekomjernu tjelesnu težinu na neslavnom vrhu među europskim zemljama, odmah nakon Malte, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare uoči 8. hrvatskog kongresa o debljini.

Kongres će se održati od 28. do 30. travnja u opatijskom centru Gervais, a organizator je Hrvatsko društvo za debljinu Hrvatskoga liječničkog zbora.


Oko 300 sudionika razmatrat će problematiku debljine, jednog od najvećih javno-zdravstvenih problema. Davor Štimac rekao je da je u posljednjih nekoliko godina, kad je riječ o zaustavljanju debljanja nacije, nešto više uspjeha postignuto sa ženskom populacijom.

Hrvatski muškarci i dalje su najdeblji u Europi. Zabrinjava nas i to što su djeca sve deblja. Imamo projekte u Hrvatskoj koji prate debljinu učenika u osnovnim školama i zadnjih 15 godina ovaj problem kod djece sve je češći.

Davor Štimac

Dodao je da je prije svako peto dijete u školi imalo prekomjernu težinu, a danas taj problem ima svako treće dijete.


Sanja Klobučar Majanović istaknula je da se borimo protiv pandemije covida i debljine, što je ubojita kombinacija, te da su uravnotežena prehrana i kretanje pravilan put do normalne težine, a pripravke s crnog tržišta treba izbjegavati.


"Hrvatska je uz Maltu na samom vrhu po broju pretilih osoba, a posebno brine podatak da je svako treće dijete u Hrvatskoj prekomjerno teško ili debelo", rekao nam je u Opatiji doktor Davor Štimac. Poslušajte više:

Štimac: po debljini smo u centru pozornosti Europe

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.