Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prema riječkom modelu: Građanski odgoj od rujna i u istarskim školama

20.02.2018.

12:02

Autor: Olivera Vinković

Udžbenik građanskog odgoja (Foto: Pixsell)

Udžbenik građanskog odgoja (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

Sporazum o suradnji na provedbi građanskog odgoja u osnovnim školama potpisali su danas riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i istarski župan Valter Flego, te gradonačelnici Poreča, Rovinja, Pule, Umaga i Pazina.

Time će biti ostvarena suradnja između gradova dviju županija te će Grad Rijeka u tu svrhu ustupiti materijal priručnika namijenjenog učenicima petih i šestih razreda osnovne škole, te onih za nastavnike i roditelje.

U tijeku je i izrada novog priručnika za učenike sedmih i osmih razreda za provođenje građanskog odgoja kao izvannastavne aktivnosti.

Grad Rijeka je prošle godine eksperimentalno uveo u pete i šeste razrede osnovnih škola program građanskog odgoja i obrazovanja, a ove je godine proširen i na ostale zainteresirane škole.

"Važno je reći da je 10 škola itekako zainteresirano krenuti u građanski odgoj i da već sada kreću edukacije za učitelje koji će u 9. mjesecu kad počne nova školska godina, sve te vrijednosti, sva ta znanja i bogatstva koja već zapravo mi živimo u Istri, prenijeti na našu djecu", rekao je istarski župan Valter Flego.

"Mislim da je to izuzetno dobro, kad već neće Ministarstvo pokrenuti jedan takav projekt i uvesti građanski odgoj u škole, da onda to učini lokalna i regionalna samouprava. Dakle, osim u Rijeci građanski odgoj će od sljedeće školske godine biti prisutan i u školama kojima je osnovač Primorsko-goranska županija, Istarska županija i Grad Sisak, a imamo najavu da bi još neki gradovi iz Međimurja i Zagorja također prihvatili taj program", izjavio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Poslušajte izjave:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.