Hrvatski radio

Radio Rijeka

Premalo dojenja svjetsku ekonomiju dnevno stoji milijardu dolara

22.07.2019.

13:28

Autor: Hina

Klupa za dojenje i prematanje u jednom zagrebačkom parku (Foto: Matija Habljak / Pixsell)

Klupa za dojenje i prematanje u jednom zagrebačkom parku (Foto: Matija Habljak / Pixsell)

Foto: - / -

Premalo dojenja svjetsku ekonomiju stoji gotovo milijardu dolara na dan zbog izgubljene produktivnosti i zdravstvenih troškova, objavili su znanstvenici i zatražili veću podršku dojiljama. Kako je i zašto način na koji majke hrane malu djecu - ekonomsko pitanje?

Prepreke dojenju variraju od nedostatka adekvatnog prostora i stanki za dojenje na radnome mjestu, agresivnog marketinga proizvođača dječje hrane te stigme dojenja u javnosti. 

Kanadski i azijski znanstvenici su u studiji "Cost of Not Breastfeeding / Trošak nedojenja" pokazali da bi svijet mogao uštedjeti 341 milijardu dolara godišnje kada bi majke dulje dojile jer se na taj način sprečavaju preuranjene smrti i razne bolesti. 

"To je ljudsko pravo, to spašava živote i unapređuje ekonomiju", kazao je kanadski znanstvenik, stručnjak za ekonomiku zdravlja Dylan Walters, koji je vodio studiju provedenu u više od stotinu zemalja. 

Uoči međunarodnog tjedna dojenja koji počinje 1. kolovoza, znanstvenici se nadaju da će više zemalja usvojiti politike koje promoviraju dojenje i prisiliti poslodavce na više podrške zaposlenim majkama. 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje da se novorođenčad do šestog mjeseca života isključivo doji, a da od tada do druge godine života ima kombiniranu prehranu majčina mlijeka i ostale hrane. Dojenje pomaže u sprečavanju proljeva i upale pluća, dvaju najčešćih uzroka smrti u male djece, a majke štiti od raka jajnika i dojke, navodi WHO. 

No, samo se 40 posto djece mlađe od šest mjeseci isključivo doji, a pridržavanjem preporuka moglo bi se izbjeći 820.000 smrti djece godišnje, dodaje UN-ova agencija. 

Studija UN-a iz 2017. godine pokazala je da nijedna zemlja ne čini dovoljno kako bi potaknula majke da doje svoju djecu, unatoč tomu što je to dobro za ekonomiju. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.