Hrvatski radio

Radio Rijeka

Premijer Milanović u Dobrinju

02.08.2015.

23:11

Autor: Virna Baraba

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednik Vlade Zoran Milanović večeras je na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Dobrinja poručio da "treba prestati filozofirati oko toga treba li Hrvatska imati manje ili više općina", već da je važno da su dobro ustrojene i s jasnim nadležnostima, baš kao što je slučaj s općinom Dobrinj, u posljednje 22 godine.

Premijer Milanović, koji u dobrinjski kraj dolazi već 40-ak godina, mještanima je poručio da nastave raditi dobro kao i do sada, jer su uredili ceste, telekomunikacije i vodovod te da i dalje rade na tome kako bi im turizam postao vrhunski.

Sada je sve to napravljeno, ali još nedostaje sustav odvodnje, bez kojega ne može biti ni vrhunskog turizma, dodao je.

Ocijenio je da je decentralizacijom, tj. podjelom otoka Krka, koji može poslužiti kao primjer svima u Hrvatskoj, bolje svima na otoku, Krku, Malinskoj i drugima.

Kratko se osvrnuo i na sudbinu hotelsko-turističkog naselja Haludovo, u koji vlasnik ne ulaže, a objekti propadaju.

Malinska je imala Haludovo, a sada ga nema. Nastojati ćemo ove mangupe natjerati kaznenim porezom da počnu graditi ili da se sele. Ako ne ide drugačije, onda ćemo kaznenim porezom one koji bi htjeli hotelsko zemljište pretvoriti u zemljište za vile i vikendice, natjerati da to privedu svrsi, da ne povlače zajednicu za nos već 15 godina, rekao je premijer.

Država će se, poručio je, staviti na stranu slabijih, a to je lokalna zajednica, u ovom slučaju Malinska.

Milanović je, na primjeru Dobrinja, ustvrdio da rezultati u posljednje 22 godine, otkad je to samostalna općina, najbolje pokazuju koliko dobra može napraviti razumna organizacija i ustroj.

Zato, rekao je, kad se govori o prevelikom broju općina u Hrvatskoj, treba uvijek stati, udahnuti i zapitati se je li to baš istina koja je univerzalna i vrijedi za sve općine ili postoje bitno različite okolnosti i situacije, gdje nekima, kao što ste vi, a ima ih još mnogo, ovaj sustav odgovara, a za neke nije skrojen, pa ih treba na neki način grupirati.

Naglasio je da onima kojima ne ide treba pomoći, ali ne tako da se ukinu općine i županije.

Predsjednik Vlade naveo je i da država, koja puno uzima, nešto i vraća, da su mogućnosti EU fondova goleme i da se za to treba organizirati te da je nekima koji su imali težu prošlost, teže, ali da tu treba biti solidaran.

Dobra država ima smisla i postaje dobra država tek kada je na određenoj razini uravnotežena. Ako premali broj ljudi drži preveliko bogatstvo, imovinu, kapital i rentu, onda to nije dobro društvo i onda će se takvo društvo raspasti kad-tad, a ja takve znakove raspadanja u Hrvatskoj ne vidim, na Krku još manje, zaključio je Milanović. Poslušajte izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.