Hrvatski radio

Radio Rijeka

Premijera dokumentarnog filma o 128. brigadi HV-a

03.03.2015.

16:45

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci u 18 sati prikazuje se cjelovečernji dokumentarni film „Domovinski rat i 128. brigada HV“ Petra Trinajstića, riječkog fotografa i publicista.

Film traje 60 minuta i prikazuje put stvaranja 128. brigade te objašnjava zbog čega je došlo do Domovinskog rata, kaže autor Petar Trinajstić. Obuhvaća razdoblje 1991. godine, kada je iz Teritorijalne obrane nastala 128. brigada Hrvatske vojske, a u Oluji 1995. godine oslobodila Korenicu, koja je do tada bila zapovjedno mjesto Ličkoga korpusa JNA.

U filmu se mogu vidjeti i svjedočenja sudionika Oluje i pripadnika 128. brigade, a i izjave tadašnjih generala Marijana Čada i tadašnjega predsjednika Kriznog stožera u Rijeci Slavka Linića. Korištene su i ratne snimke HRT centra Rijeka, raznih riječkih snimatelja te snimke s YouTubea.

Uoči projekcije Muzeju će biti svečano uručena ratna zastava i spomenica 128. brigade HV-a. Projekcija filma, kao i posjet izložbi Ratne boje besplatni su za sve posjetitelje, a projekcija će biti popraćena predavanjem autora.

S autorom dokumentaraca o 128. brigadi Petrom Trinajstićem razgovara Biserka Belić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.