Hrvatski radio

Radio Rijeka

Premijera Puccinijeve "Tosce" - snažno, poetično i uzbudljivo

10.11.2019.

10:35

Autor: Gloria Fabijanić Jelović / HRT Radio Rijeka

Premijera opere Tosca (Foto: Pixsell)

Premijera opere Tosca (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

Opera "Tosca", kao drugi dio Puccini trilogije, pod dirigentskim vodstvom izvrsnog Kalle Kuusave i u dramaturgiji i režiji Marina Blaževića, sinoć je na premijeri doživjela dugotrajne ovacije publike.

Snažno, poetično, uzbudljivo, okrutno, krvavo, prepuno opipljivih emocija ljubavi koja se razlijeva poput plime, očaja nemoći i gubitka, podijeljeno u tri vremenska razdoblja čisto scenografski i svjetlosno odsječena i bolno vizualno naglašena, uz fantastične pjevače, to je kratak rezime sinoćnjeg premijernog uprizorenja "Tosce" koja je oduševila riječku publiku. Sjajno dramaturški razrađena priča koja dodiruje, boli, šapće, koja reže krikovima, koja mami suze u spoju s raskošnom Puccinijevom partiturom i prepoznatljivim glazbenim motivima vezanim za tri glavna lika opere.

Treba istaknuti u maloj ulozi vrlo dobrog i pjevački i glumački Ivana Šimatovića kao Crkvenjaka i kratko, ali snažno pojavljivanje Luke Ortara kao Angelottia. Domagoj Dorotić kao Mario Cavaradossi svoj je lik donio vrlo muzikalno, belkantistički, posebno raspjevano u posljednjem činu.

No, pozornicom su vladali suvereno Kristina Kolar u naslovnoj ulozi i Giorgio Surian kao Scarpia. Kristina Kolar svojom pojavom i glasovnom interpretacijom izaziva divljenje i nevjerojatnu mrežu emocija u gledatelju, njen čisti glas u svim registrima posve osvaja, njena ljepota glumačke uživljenosti je očaravajuća.

Uz nju, posve ravnopravno, glumački i pjevački zrelo, snažno, s vrhunski donesenom osobnošću u kojoj je iscrtana sva okrutnost lika Scarpije, osvaja Giorgio Surian.

Posljednji čin je beskrajna ljubav, nada i propast, izvrsno naglašena praznom scenom s dvoje protagonista i svjetlom koje u magli odbrojava vrijeme do tragičnog kraja. Zaista vrhunska predstava! Poslušajte osvrt Glorije Fabijanić Jelović:

Opera "Tosca", pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.