Hrvatski radio

Radio Rijeka

Preminula je posljednja mlikarica Darinka Brnja

30.12.2020.

12:37

Autor: HRT - Radio Rijeka

Mlikarica Darinka Brnja gostovala je na obedu kod Marija Lipovšeka (Foto: Tatjana Sandalj / arhiv Radio Rijeka)

Mlikarica Darinka Brnja gostovala je na obedu kod Marija Lipovšeka (Foto: Tatjana Sandalj / arhiv Radio Rijeka)

Foto: - / -

U 91. godini, preminula je i posljednja grobnička mlikarica Darinka Brnja iz Dražica, objavila je Općina Jelenje. Bila je sudionica svih manifestacija posvećenih mlikaricama "Feral ki j pušćal sinjal" u Općini Jelenje. I njen feral se ugasio, ali je pustio trag budućim generacijama.

Darinka Brnja mljekarstvom se počela baviti još kao desetogodišnja djevojčica, pomažući majci Josipi. Radila je u polju, sabirala sijeno, muzla blago te kilometrima nosila mlijeko. Kako je u više navrata sama rekla, malu mlikaricu život nije mazio, a mama je nije štedjela kad su u pitanju bili fizički i kućanski poslovi jer, trebalo je preživjeti teška vremena prodavajući mlijeko i druge domaće namirnice u Rijeci i okolici.

Usmena predaja kaže da su prvi mlikari bili muškarci koji su mlijeko nosili u ovčjim mješinama. Tijekom vremena cijeli su posao oko mlijeka preuzele žene i na Grobnišćini je 40-ih godina prošlog stoljeća bilo više od sto mlikarica. 

Vrijedne žene su mlijekom opskrbljivale dio grada Rijeke svakodnevno prelazeći pješke put od grobničkih sela do grada s teškim teretom na leđima. Mlijeko su u grad nosile u limenim posudama, latama.

Mlikarica je prosječno odlazila u Rijeku svaki drugi dan, na leđima je nosila teret do 50 kilograma, a radila je oko 30 godina. Za to vrijeme prešla je pet puta ekvator te prenijela 600 vagona tereta, a jedan vagon ima 10 tona! Posljednje mlikarice prestale su s tim teškim poslom krajem 1990-ih.

U čast mlikaricama je 2007. godine na središnjem trgu u Dražicama, nazvanom upravo po mlikarici, postavljen spomenik ženi - simbolu grobničkog kraja i mukotrpnog života kroz povijest. Drvena skulptura, autora Rajka Sroka, obnovljena je početkom 2020. godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.