Hrvatski radio

Radio Rijeka

Preminuo Damir Kukuruzović, jazz gitarist svjetskog glasa i kvalitete

13.12.2020.

10:28

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Foto: - / -

U 45. godini, od posljedica zaraze virusom covid-19, preminuo je Damir Kukuruzović, jazz gitarist svjetskog glasa i kvalitete. Informacije o posljednjem ispraćaju bit će objavljene naknadno. Počivao u miru.

Iz pera Davora Hrvoja:

Damir Kukuruzović, gitarist, svojevrstan je homage glazbi D. Reinhardta i S. Grappellia, dvojca koji je obilježio europsku glazbu 20. stoljeća, a sam Kukuruzović, inače vlasnik Siscia jazz cluba, već dugi niz godina slovi kao jedan od najvjernijih sljedbenika Djanga Reinhardta u Hrvatskoj. Najpoznatiji promotor romskog jazza u Hrvatskoj, Kukuruzovićev quartet, nastupao je na svim bitnijim festivalima u zemlji i inozemstvu promovirajući tradiciju romske glazbe i američkog jazza. Na svom cd-u Green Hill Gipsy Swing, svirali su s najznačajnijim predstavnikom tog stila u svijetu, Angelom Debarreom te violinistom Loulou Djinom. Godine 2009. imali su turneju s Ludovicom Beierom, jednim od najtraženijih jazz harmonikaša današnjice.

Na svom je glazbenom putu ovaj kvartet surađivao i s drugim značajnim imenima iz svijeta jazza kao što je, Adrian B. Burns (poznat po svojim nastupima s Bill Wymanom i Rhythm Kingsima), Boško Petrović, Zdenka Kovačiček, Jasna Bilušić, a ove su godine imali zajedničku turneju s vrlo traženim manouche glazbenikom iz Strassburga, Yorgui Loefflerom. Svoju suradnju s njima zabilježili su i na CD-u nazvanom ˝Manouche˝.

Osim quarteta, Kukuruzović se u rodnom Sisku 2005. godine odlučuje utemeljiti Siscia jazz club internacionalnog značaja, te međunarodni festival jazza i bluesa u Sisku (Siscia open jazz & blues festival) koji su do sada posjetili mnogi svjetski jazz glazbenici (Steve Turre - sedam godina zaredom proglašen najboljim jazz instrumentalistom svijeta u kategoriji razni instrumenti, Mississippi Heat iz Chicaga, Sugar blue - usni harmonikaš Rolling Stonesa, Peaches Steaten, Yorgui Loeffler, Sherman Irby, Gianni Cazzola, Darell Green, Carl Weathersby, Inetta Visor, Bob Brozman, Vincenzo Maurogiovanni...).

Osim jazz festivala u Sisku, koji spada mađu najveće Hrvatske jazz festivale, bio je organizator jazz festivala u Petrinji i Labinu, pod nazivom "Labin jazz republika".

Damir Kukuruzović surađivao je s brojnim riječkim glazbenicima te nebrojeno puta gostovao u Rijeci.  

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.