Hrvatski radio

Radio Rijeka

Preminuo hrvatski plivački maratonac Florio Burburan

30.03.2022.

10:42

Autor: Vedrana Lisica Pavlović

Florio Burburan

Florio Burburan

Foto: Privatna arhiva / -

Nakon kratke i teške bolesti u 70. godini preminuo je hrvatski plivački maratonac Florio Burburan. Tijekom karijere isplivao je više od 50 maratona, skoro i La Manche 1985. godine, ali morao je odustati samo nekoliko milja pred ciljem.

Iako je uspjehe krenuo nizati već 1977. godine, vrhunac karijere bi je osvajanje naslova svjetskog prvaka u kategoriji osoba s invaliditetom na natjecanju Šest dana plivanja u Messini 1988., 1989., 1990. i 1991. godine. 


Kvarnerski delfin, kako su ga zvali, rođen je s cerebralnom paralizom, ali je bolest doživljavao kao prepreku zbog koje se treba više truditi da bi postigao rezultate. Trenirao je i streljaštvo i gimnastiku, a 1997. je ishodao maraton u New Yorku i to u čast hrvatskih iseljenika. Osim što se sam bavio sportom završio je i trenerski tečaj za osobe s invaliditetom.  


Burburan je bio fantastični sportaš kojem treba zahvaliti postavljanje temelja hrvatskog plivanja osoba s invaliditetom, ali i čovjek koji je u svim segmentima svog djelovanje i života pomicao granice, mijenjao ustaljene standarde koje definira "obični" sport.


Posljednji ispraćaj Florija Burburana bit će groblju Kozala u petak u 12:30 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.