Hrvatski radio

Radio Rijeka

Preminuo Ivan Kožarić - kreator riječkog "Hodača"

16.11.2020.

10:01

Autor: Ivan Ribarić

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Jučer je u Zagrebu u 100-toj godini života preminuo akademik Ivan Kožarić, autor popularne skulpture “Hodač” koja je na Korzo postavljene 2010. godine. Kožarić je pažnju Riječana privukao i ove godine svojom skulpturalnom instalacijom “Stog sijena” u centru Rijeke.

Izlagao je na mnogim važnim međunarodnim izložbama kao što su primjerice Biennale u Veneciji i Biennale u brazilskom Sao Paolu. Djela mu se nalaze u brojnim privatnim zbirkama, kao i u muzejima u zemlji i svijetu. Početkom 60-ih godina prošlog stoljeća Kožarić je bio član Gorgone, grupe koja već desetljećima okuplja najznačajnija imena hrvatske suvremene umjetnosti.

Više njegovih skulptura trajno je postavljeno u vanjskim prostorima medu kojima i one najpoznatije, spomenik A. G. Matošu i Prizemljeno sunce u Zagrebu. Dobitnik je brojnih nagrada za svoj rad. Posljednju, nagradu ‘Vladimir Nazor’ za životno djelo, dobio je 1997. godine. Iste godine postao je i redovni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

U riječkoj javnosti ostao je zapamćen kao kreator "Hodača" koji je već čitavo desetljeće jedan od zaštitnih znakova Korza. Osim toga, ove je godine u sklopu projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture u centru Rijeke izložio instalaciju "Stog sijena". Sijeno je prvotno bilo zapaljeno, no instalacija je ponovno postavljena.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.