Hrvatski radio

Radio Rijeka

Preminuo je majstor dokumentarnog filma Bernardin Modrić

18.11.2021.

13:06

Autor: Albert Petrović

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

U Rijeci je, nakon kratke bolesti, preminuo filmski redatelj i scenarist Bernardin Modrić. Rođen je 1954. u Ogulinu, a od 1980. snimio je preko sto dokumentarnih i igranih filmova od kojih su mnogi nagrađivani.

Gotovo da nema zavičajne teme, fenomena ili osobe koju Bernardin Modrić nije ovjekovječio na filmskom platnu, od Jurja Klovića do Frana Supila, od torpeda do riječkog rocka.

Profesionalno se počeo baviti filmom 1980. kada je za Jadran film režirao debitantski, igrano-dokumentarni film "Podhum 12.VII.1942." Film "Janko Polić Kamov ili vitez crne psovke" otvorio je ciklus dokumentarnih filmova "Patristika Fluminensia". 

Suosnivač je i direktor Istra filma, umjetničke udruge filmskih djelatnika iz Rijeke i Zagreba, koja djeluje od 1987. godine. Bio je član Zajednice hrvatskih umjetnika, Društva hrvatskih filmskih djelatnika i Hrvatske udruge producenata. 

Bernardin Modrić u Rijeci je pokrenuo i organizirao History film festival, međunarodni festival povijesnog dokumentarca koji je ove godine održan peti put.

Smrt ga je prekinula u snimanju dokumentarca "Drveni delfin" o Igoru Kačiću, najmlađoj žrtvi pokolja na Ovčari.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.