Hrvatski radio

Radio Rijeka

12:33 / 04.01.2019.

Autor: Tatjana Sandalj

Preminuo legendarni mlinar Bruno Kukuljan

Foto: www.jelenje.hr

Foto: www.jelenje.hr

Foto: - / -

Preminuo je legendarni mlinar posljednjeg mlina na Rječini, Bruno Kukuljan. Posljednjih četvrt stoljeća rijetki su dolazili u Gašparov mlin samo po brašno, jer je mlin bio mjesto susreta i razgovora ugodnog.

Tisuće djece prošlo je kroz mlin slušajući priču Bruna Kukuljana o tome kako od zrna nastaje brašno i kako je to isto brašno/muka othranilo generacije Grobničana. Istu priču slušali su rado i turisti iz svih krajeva svijeta, ali i domaći ljudi. 

"Posljednjih nešto više od četvrt stoljeća barba Bruno je brinuo o nabavci kvalitetnog pšeničnog i kukuruznog zrnja, vodeći računa da to bude ekološki uzgojeno i zdravo jer muka iz njegova Malina bila je i hrana i lijek i gušt kojem se predavalo sve više ljudi. Rijetko je tko došao u mlin samo kupiti brašno ili muku. (...)

Bruno je život posvetio Gašparovu malinu. Brinuo je o njemu kao brižan otac ili nonić o djeci ili unučadi. Čim bi začuo neobičan zvuk zaustavljao je mlinski kotač i dovodio u red ono što mu je smetalo u radu mlina. Mlin je za njega bio živo biće s kojim je živio, razgovarao, brinuo o njemu i - nadasve ga volio. Bez straha od pretjerivanja možemo reći da je Bruno kao posljednji mlinar na Ričini bio ujedno i čuvar naše grobniške tradicije i da je zahvaljujući njemu očuvan stari zanat koji je život značio za generacije nas koji smo odrasli na ovom voljenom grobniškom tlu", pišu tako o svom mlinaru na portalu Oćine Jelenje.

Mlin ostaje u dobrim rukama njegovih najbližih.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.