Hrvatski radio

Radio Rijeka

Preminuo riječki oftamolog i književnik Vinko Ribarić

25.04.2022.

21:46

Autor: Radio Rijeka

Vinko Ribarić

Vinko Ribarić

Foto: - / Hrvatsko književno društvo

Napustio nas je liječnik, književnik i dugogodišnji član Hrvatskog književnog društva dr. sc. Vinko Ribarić.

Vinko Ribarić rodio se 1933. godine u Banjolu, na otoku Rabu. Osnovnu školu završio je u Rabu, a realnu gimnaziju u Senju. Diplomirao je 1959. na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, magistrirao 1968. i doktorirao 1971. na Medicinskom fakultetu u Rijeci.


Bavio se oftamologijom i autor je više od 200 znanstvenih radova objavljenih u domaćim i inozemnim stručnim časopisima. Autor je 27 inovacija u području tehničkih instrumenata za prevencije bolesti oka.


Pisao je i poeziju te je autor i suautor više od 20 knjiga, a zalagao se i za očuvanje čakavštine na otoku Rabu te je osnivač Katedre čakavskog sabora Raba i nekoliko godina njegov predsjednik.


Autor je nekoliko znamenitih knjiga među kojima se ističe "Rabljanin De Dominis – njegova kraljevska visost, prince Consorta Havaja".


Vinko Ribarić bio je i dugogodišnji član Hrvatskog književnog društva u kom je niz godina objavljivao knjige i sudjelovao na književnim i znanstvenim skupovima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.