Hrvatski radio

Radio Rijeka

Preobrazba Kluba Jadran u Galeriju O.K. - kafić postaje umjetnička galerija!

16.05.2023.

14:50

Autor: Neva Funčić

Galerija OK

Galerija OK

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

 Klub Jadran u Krešimirovoj ulici postaje Galerija O.K. Financirat će ju tvrtka Novi turizam, namijenjena je predstavljanju alternativne umjetničke scene, a otvorenje je najavljeno na Dan muzeja, u četvrtak 18. svibnja u 20 sati. Transformacija će biti predstavljena izložbom fotografija preuređenja autora Aleša Suka, češkog redatelja s riječkom adresom.


Koji je vrag meni da sam ovo napravio? Neizgovoreno novinarsko pitanje sam je sebi postavio Damir Čargonja Čarli, poduzetnik u kulturi i direktor tvrtke Novi turizam, koja financira Galeriju O.K. 


Kaže da prihodima kafića s plaža na Kantridi za sada mogu financirati umjetničke projekte, a cilj transformacije je u art-kvartu Benčić otvoriti izložbeni prostor za mlađu publiku i mlađe autore. 


Prostor dosadašnjeg Kluba Jadran unajmljen je prije tri godine od riječkog PIK-a u čijem je vlasništvu, no zbog pandemije nisu zaživjeli programi EPK Rijeka 2020 , kao ni art kvart. 


Udomit ćemo Galeriju O.K. , pokušati privući mlade i povezati se sa susjednim kulturnim institucijama, rekao je Čargonja.


Projekt Galerije O.K. datira još od 1998. godine, kada je pokrenuta u prostoru Kluba Palach. 


Kroz dinamični izlagački program postala simbolom alternativnog kulturnog pogona Hrvatske i regije. 


U petnaest godina , do zatvaranja na novoj adresi u sklopu prostora Kluba umjetnika na Sušaku 2013. godine, u galeriji su izlagali Sven Stilinović, Tomislav Gotovac, Zlatko Kopljar, David Maljković, Vladimir Dodig Trokut, Vlasta Delimar, Vlado Martek, Mijo Vesović, Jusuf Hadžifejzović, Ivan Kožarić, Goran Trbuljak, Krešo Kovačiček, Damir Stojnić, Siniša Majkus, Dalibor Martinis, Zlatko Kutnjak, Vanja Pagar, Jasna Šikanja, Celestina Vičević, Tajči Čekada i brojni drugi.


Novi život dobiva u prostoru u Krešimirovoj gdje će za kustoski koncept izložbi brinuti K Kolektiv, odnosno Katerina Jovanović i Katarina Podobnik, koje su i najavile izložbu "Preobražaj" Aleša Šuka. 


Poslušajte najavu otvorenja Galerije O.K. u Krešimirovoj 26a:


Galerija OK

S konferencije o nastanku galerije OK

S konferencije o nastanku galerije OK

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.