Hrvatski radio

Radio Rijeka

Preporuke Istarskog ZZJZ: odgoditi sva okupljanja, od rođendana do izleta

10.03.2020.

13:05

Autor: HRT - Radio Rijeka, Hina

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Foto: - / -

Cijela Italija je u strogoj karanteni zbog koronavirusa. Šezdeset milijuna Talijana ima zabranu kretanja i mogu putovati samo na posao. Hrvatska pojačano prati stanje u Italiji. Istarski Zavod za javno zdravstvo objavio je u utorak posebne preporuke radi sprječavanja epidemije.

Stožer civilne zaštite Istarske županije najavio je u utorak da će Nacionalnom stožeru predložiti da što prije donese odluku o otkazivanju svih javnih, kulturnih i sportskih događaja do 14. travnja te da se zatvore vrtići i škole te Sveučilište u Istarskoj županiji.

Posebnim preporukama Istarskog Zavoda za javno zdravstvo se, među ostalim, do daljnjeg odgađaju svi skupovi na otvorenom i u zatvorenim prostorijama, od dječjih priredbi i rođendana, preko sportskih, kulturnih, poslovnih i drugih događaja, do izleta. 

U Italiji su građani krenuli stvarati nove zalihe pa su se stvorile kolone pred supermarketima jer je je broj kupaca koji mogu istovremeno kupovati ograničen.

Preventivne mjere koje je u ponedjeljak u Hrvatskoj uveo Nacionalni stožer civilne zaštite za borbu protiv koronavirusa proširivat će se prema potrebi. 

Hrvatski nogometni savez je u utorak objavio da će se sva natjecanja pod njegovom ingerencijom nastaviti s ili bez gledatelja. Organizatori utakmica obavezni su u cijelosti poštivati i provoditi mjere Stožera civilne zaštite RH, pa su iz HNS-a dodali da će prema potrebi odrediti nove mjere i izdati nove upute.

Posebne preporuke Istarskog Zavoda za javno zdravstvo donijete su nakon što je u Istri potvrđen prvi slučaj bolesti uzrokovane koronavirusom te zbog rapidnog širenja epidemije u susjednoj Italiji. 

Zavod je podsjetio građane i na preporuke Nacionalnog stožera Civilne zaštite: odgoditi putovanja, liječnika najprije nazvati telefonom, temeljito prati ruke... više o prevenciji pronađite OVDJE

Preporuka je, među ostalim, da građani odgode sva putovanja u inozemstvo, pogotovo u zemlje zahvaćene epidemijom uzrokovanom koronavirusom, osobito u Italiju. U slučaju da je netko posljednjih dana bio u visokorizičnim područjima ili u mogućem dodiru s ljudima koji dolaze s takvih područja, poželjno bi bilo da ostane u kućnoj izolaciji sa što manje društvenih kontakata sljedećih 14 dana.

Stožer ističe da u slučaju zdravstvenih smetnja dišnog sustava, kao što su kašalj, grlobolja, povišena temperatura ili teško disanje, ne treba odlaziti u zdravstvene ustanove nenajavljeno, nego najprije telefonom nazvati svojeg liječnika ili epidemiologa radi dogovora o daljnjem postupanju. U Primorsko-goranskoj županiji taj je broj 091/125-72-10.

Zavod za javno zdravstvo dodaje kako sva druženja s drugim osobama, pogotovo onima koje dolaze iz epidemijom zahvaćenih područja, treba održavati na udaljenosti od najmanje jednog metra, bez rukovanja i grljenja. I kihati i kašljati u maramicu te redovito i temeljito prati i dezinficirati ruke, poručuju, uz ostalo, iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo.

Iz Rima se za HRT javio Silvije Tomašević, poslušajte javljanje:

Silvije Tomašević iz Rima, pripremio HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.