Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Prepoznavnje odsustva" petu godinu zaredom u Lipi

27.10.2021.

11:15

Autor: HRT - Radio Rijeka

Marina Rajsic_detalj rada Cestice Lipe (Foto: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka)

Marina Rajsic_detalj rada Cestice Lipe (Foto: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka)

Foto: - / -

Memorijalni centar Lipa od svog je otvorenja posvećen sjećanju na 269-ero stradalih Lipljana te trajnom ukazivanju na razorne posljedice rata i nepoštivanja temeljnih ljudskih prava. Program "Prepoznavnje odsustva" održava se već petu godinu zaredom. programom

Programom se pokušava odgovoriti na pitanje kako odsustvo stradalih Lipljana učiniti dijelom postojanja danas.

Ove godine postoje dva programa, u dva termina i na dvije lokacije.

27. listopada u 17 sati ispred Memorijalnog centra Lipa pamti predstavit će se rad "Čestice Lipe" umjetnice Marine Rajšić. Izjednačavajući stablo lipe s identitetom Lipljana te regeneracijskim potencijalom sela, Marina Rajšić će javnosti predstaviti pejzažnu instalaciju temeljenu na umjetničkom tretmanu listova lipe. Marina listove ubire, potom ih suši i usitnjava te na specifične načine raznosi po javnim površinama sela, sugerirajući time simboličko širenje područja pozitivnog utjecaja koje se uz Lipu vezuje.

28. listopada u 18 sati u Mramornoj dvorani Guvernerove palačepredstavit će se rad "Od zvuka do sjećanja" umjetnika Ive Vičića. Tijekom rujna i listopada 2021. godine Ivo Vičić je kreirao i zabilježio zvučni "portret" lipajskog krajolika kojeg će javnosti predstaviti kao zvučnu instalaciju, ali i u formatu LP albuma. Bježeći od jezika doslovne prezentacije, istražio je koliko se u zvukovima suvremene Lipe otkrivaju mehanizmi traumatske stvarnosti te u kojoj mjeri svakidašnje i trivijalno može postati označiteljem traumatičnog iskustva.

Program je organiziran suradnjom Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, a financran je sredstvima Ministarstva kulture i medija

Republike Hrvatske, Primorsko-goranske županije i Općine Matulji.

Program će se provoditi poštujući sve mjere propisane u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19.

Ivo Vicic_ simanje rada Od zvuka do sjecanja (Foto: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka)

Ivo Vicic_ simanje rada Od zvuka do sjecanja (Foto: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.