Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pretovarne stanice za otpad bit će gotove u sljedećih nekoliko mjeseci

06.07.2015.

11:36

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Županijski centar za gospodarenje otpadom na Marišćini očekuje dozvolu za postrojenja u kojima su moguće eksplozije, nakon što su prošloga tjedna deponijski prostori prošli tehnički pregled. Marišćina će u funkciji biti krajem godine, a do tada bi trebalo biti izgrađeno i pet pretovarnih stanica.

U idućih nekoliko mjeseci očekuje se da će gradovi i općine dovršiti izgradnju pet pretovarnih stanica za otpad. Infrastrukturni radovi na lokacijama postojećih deponija su opsežni i financijski zahtjevni, pa Primorsko-goranska županija pomaže izgradnju, rekao je danas novinarima župan Zlatko Komadina.

Pretovarnu stanicu Sović Laz u Gorskom kotaru u potpunosti financira Županija, zbog okolnosti u kojima su se našli goranski proračuni. Ona na Krku već je odavno u funkciji, s naprednijim mogućnostima od onih koje su predviđene, objašnjava Komadina i dodaje da je za ŽCGO Marišćina do kraja probnoga rada odgovoran grčki izvođač radova.

Protekloga tjedna deponijski su prostori prošli tehnički pregled i sada se čeka još rješenje o tome je li siguran rad u rizičnim prostorima pod posebnom protupožarnom zaštitom. Nakon toga počinje probni rad, takozvana topla proba, a tvrtka Ekoplus će preuzeti upravljanje pogonima krajem ove godine. Poslušajte Komadininu izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.