Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pretposljednja rasprava slučaja Luksetić: uskoro presuda o uzgoju konoplje

21.09.2017.

14:30

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas je održana pretposljednja rasprava na Općinskom sudu u Rijeci vezana za sudski proces Huanitu Luksetiću i prijatelju zbog uzgoja konoplje u medicinske svrhe. Godinama je sadio konoplju pokraj svoje kuće, na ulici, i to nije tajio jer je njen ekstrakt koristio u borbi protiv multiple skleroze.

Ovo nije jedini takav slučaj u Hrvatskoj. Poznat je i slučaj Janković, gdje je na identičan način, kao i Huanito Luksetić, čovjek bio optužen, a onda i oslobođen optužbe za pronađenih 11 sadnica konoplje koje je također koristio u medicinske svrhe. Luksetić je o svemu je otvoreno govorio i u programu Radija Rijeke.

Današnjom raspravom okončan je dokazni postupak u kojem su svi dokazi izvedeni i sva medicinska vještačenja provedena. U Hrvatskoj je ulje konoplje koje služi u medicinske svrhe legalizirano, no u vrijeme kada su Luksetić i njegov prijatelj Goran Zakrajšek optuženi, to je još uvijek bilo kazneno djelo.

Sljedeća rasprava je zakazana za 26. listopada, kada će biti ispitan vještak neurolog i obrana optuženika te donesena presuda. Evo što kaže odvjetnica optuženog Monika Mihelić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.