Hrvatski radio

Radio Rijeka

Preuređenjem Vidikovca na Bulevardu završena obnova riječkih vodosprema

30.06.2020.

12:55

Autor: Lea Domijan Fišter

Obnovljena vodosprema Vidikovac (Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka)

Obnovljena vodosprema Vidikovac (Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Medijima je prezentirana obnovljena vodosprema Vidikovac, čime je završen četverogodišnji projekt obnove riječkih povijesnih vodosprema. Vodospreme Pećine, Križ, Podvežica i Vidikovac, izgrađene još u okviru austrougarskog sušačkog vodovoda, obnovljene su i stavljene u funkciju javnog korištenja.

U obnovu vodospreme Vidikovac u Parku Ive Lole Ribara na Bulevardu uloženo je više od 858 tisuća kuna. Vodoprema Vidikovac monumentalna je građevina vodno-komunalne infratrukture, izgrađena u stilu visokog historicizma i manirizma, atraktivnog arhitektonskog oblikovanja i pozicije s koje se pruža veličanstven pogled na Deltu i Kvarnerski zaljev.

Vodosprema je zapremine 1500 kubičnih metara, a smještna je 75 metara nad morem. Izgrađena je 1914. godine, a iz nje se i danas vodom snabdijeva područje Sušaka - Bulevarda. Jedina je građevina takve vrste u gradu koja nije ograđena te je otvorena kao javni prostor za građane.

Vodosprema Vidikovac je, kao i ostale vodospreme sušačkog vodovoda, izgrađena prilikom gradnje Gorskog vodovoda Trsat- Sušak. Za ono je doba to bio izuzetno moderan gravitacijski vodovod, za čiju su gradnju od 1912. do 1915. godine korištena tada najsuvremenija tehnička rješenja i iskustva s izgradnje bečkog vodovoda.

Sanaciju vodospreme Vidikovac izvela je riječka tvrtka Zanatoprema. Sanirano je pročelje, betonska konstrukcija i pergola, postavljena su nova ulazna vrata i nove natpisne ploče, klupica i rasvjeta, dok je inače neatraktivna unutrašnjost vodospreme osvježena radovima riječkih grafitera koji su se likovno izrazili o vodi.

U četvrtak 2. srpnja od 21:30 sati na novoobnovljenu vodospremu Vidikovac iz Grada Rijeke te Vodovoda i kanalizacije pozivaju sve zainteresirane na audiovizualni spektakl. Visualia Group iz Pule priređuje interaktivne videosvjetlosne instalacije i animacije, pa će se šetnjom kroz Park Ive Lole Ribara moći doživjeti audiovizualna čarolija i nova dimenzija obnovljene povijesne građevine.

Poslušajte izjave gradonačelnika Vojka Obersnela te direktora Vodovoda i kanalizacije Andreja Marochinija:

Marochini: Veličanstveno zdanje, pripremila Lea Domijan Fišter

Obersnel: Dođite na svjetlosnu instalaciju!, pripremila Lea Domijan Fišter

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.