Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prevencija ovisnosti od malih nogu - prvo treba cijeniti sebe

13.12.2015.

16:50

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Još nekoliko dana traje mjesec borbe protiv ovisnosti. Brojne udruge i organizacije pokušavaju ukazati na štetnost pušenja, alkoholizma, droga i ostalih oblika ovisnosti, posebno djeci i mladima. Može li se to učiniti bez "nabijanja na nos" svega lošeg što ovisnosti jesu?

Odgovor je - naravno da može. To rade članovi zagrebačke udruge Pragma, provodeći svoje radionice jačanja zaštitnih čimbenika kao što su samopouzdanje, pozitivna slika o sebi, uvažavanje drugih... Djeca znaju da je pušenje štetno, znaju da nije dobro piti, znaju i koje su vrste droga. Takav način prevencije ovisnosti, tumači Jelena Adamlje, nije dovoljno učinkovit. Puno je bolje djeci ukazivati što dobro mogu činiti, kako nekome pomoći i slično.

Upravo su takve bile i radionice s učenicima od trećeg do šestog razreda u riječkoj Osnovnoj školi Fran Franković na Drenovi. Kako izgledaju, vidjeli smo u 45 minuta provedenih u 6.a razredu: učenici su prvo pisali nešto pozitivno o sebi, potom, podijeljeni u grupe, o prijateljima i na kraju su zbrojili sve dobre osobine svoje grupe.

Radionica im se svidjela. Bolje su upoznali sebe, uživajući u grupnome radu. Naučili su, kažu, da svatko od nas ima puno dobrih strana. Shvatili su da prvo moraju poštivati sebe da bi se tako mogli odnositi i prema drugima. Lakše im je bilo pisati o prijateljima nego o sebi jer su se bojali da ne ispadnu previše hvalisavi.

O ovisnostima drenovski osnovci imaju jasan stav: pušenje, alkohol, droge i ostalo nikako nisu dobri. "Kada počneš, ne možeš prestati. Svugdje piše da nije dobro pušiti, ali stariji nagovore mlađe jer misle da je to kul. Najčešće se s ovisnostima počinje u pubertetu, kada mladi vide svoje uzore, ali to nije dobro", misle učenici 6.a. Nadajmo se da će u skladu s time što danas kažu, ponašati i za godinu, dvije, tri... i dalje u životu. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.