Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prezid: prekograničnom suradnjom do vatrogasnog doma

19.12.2015.

15:09

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pogranično naselje Prezid kod Čabra u Gorskom kotaru od danas ima novi višenamjenski vatrogasni dom. Riječ je o objektu izgrađenom u sklopu hrvatsko-slovenskog projekta, financiranog europskim fondovima, čiji je cilj razvijati zajednički prekogranični model sustava zaštite i spašavanja.

Dom, vrijedan s opremom oko 120 tisuća eura, rezultat je prekograničnog partnerstva vatrogasaca Grada Čabra s hrvatske te Općine Vojnik sa slovenske strane. Da se pritom u suradnji dvaju država na stvaranju zajedničkog modela protupožarne zaštite dogodila posebnost potvrdio je predsjednik DVD Prezid Slavko Žagar ističući da je riječ o prvom vatrogasnom domu na području PGŽ izgrađenom EU sredstvima.

Podatak da će novi dom imati višestruku namjenu govori da od njega neće koristi imati samo vatrogasci iz pograničnih krajeva Hrvatske i Slovenije. Predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Čabra Zoran Ožbolt tumači da su dobili prostor u kojem mogu organizirati kvalitetnu edukaciju. Planiraju osmisliti radionicu vezanu uz problem posttraumatskog stresa i za druga društva iz Županije.

Da je otvorenje višenamjenskog doma u Prezidu samo prvi korak u stvaranju prekograničnog modela razvoja sustava zaštite i spašavanja, sa slovenske strane potvrdio je pokretač inicijative Benedikt Podrgajz iz Vatrogasne zajednice Vojnik-Dobrna, a ukupna vrijednost dosad osiguranih poticaja Europske unije za taj projekt doseže 300 tisuća eura. Poslušajte: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.