Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prezid: u prostoru bivšeg Finvest Corpa neće biti spalionica otpada!

06.11.2020.

10:10

Autor: Nenad Lučić

Bivši pogon Finvesta u Prezidu (Foto: Marinko Krmpotić)

Bivši pogon Finvesta u Prezidu (Foto: Marinko Krmpotić)

Foto: - / -

Proteklih je dana mještane Prezida na području Grada Čabra u Gorskom kotaru uznemirila informacija da se u krugu bivše tvornice tvrtke Finvest Corp planira pokrenuti djelatnost spaljivanja otpada, pa su na sastanak u gradsku upravu pozvani zakupci tog prostora.

Riječ je o tvrtki talijanskog vlasnika Natural Recycling Company d.o.o. iz Pazina, čiji su predstavnici, prema tekstu priopćenja lokalne samouprave, dodatno pojasnili o kakvoj se poslovnoj aktivnosti radi. Rezultati tih razgovora bit će prezentirani na sjednici Mjesnog odbora Prezid.

Gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel potvrdio je da se tvrka iz Pazina planira baviti recikliranjem otpada, odnosno preradom tekstila, plastike, gume i proizvodnjom peleta za grijanje od otpadnog materijala.

"Dakle, nema govora o spaljivanju, niti proizvodnji električne energije. Planirana prerada će započeti za godinu dana, odnosno kada se dobiju sve potrebne dozvole. Jasno je da nećemo dopustiti da se dogodi išta što ne bi bilo u interesu mještana Prezida", naglasio je Rajšel. Poslušajte izjavu:

Rajšel: samo prerada, bez spalionice; pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.