Hrvatski radio

Radio Rijeka

Priča Ane Borović: Život u Amazonskoj prašumi i koncept održive žetve

30.06.2020.

11:32

Autor: Matea Krmpotić

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Foto: - / -

U Futuri HR upoznajte Anu Borović, mladu Zagrepčanku s riječkom adresom koja je nakon fakultetske diplome, stavila ruksak na leđa i otišla na putovanje Južnom Amerikom. To joj je promijenilo život jer se zaljubila u Amazonsku prašumu i tamo ostala - 3 godine. Donosimo njezinu priču.

Život u Amazonskoj prašumi pun je adrenalina. U isto vrijeme je opasno i nije, znam da čudno zvuči..., započela je Ana Borović svoju priču. Na pitanje o nekoj anegdoti iz prašume, rekla je da joj je najsimpatičnija kada su shvatili da ih je, dok su šetali prašumom, cijelo vrijeme pratio jaguar. "Nakon nekoga vremena mu je dosadilo, pa je skrenuo i otišao, skužili smo po tragovima", kroz osmijeh nam priča Ana.

"Život u Amazonskoj prašumi je prekrasan, opušten i bezbrižan. Provela sam puno vremena s djecom i djeca su tamo jako sretna. Nema svađa oko igračaka, durenja i moderne tehnologije. Djeca su u šumi, trče, druže se i nasmijana su cijelo vrijeme. No, već s 12, 13 godina počinju raditi i tada završava njihovo djetinjstvo", prepričava nam Ana.

Put počinje, otprilike, ovako. S obzirom na to da je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu magistrirala Znanost o okolišu, zaposlila se kao volonterka u Nacionalnom parku u Patagoniji kao rendžerica. To joj se svidjelo, pa je dospjela i u Amazonu i tamo ostala 3 godine.

"Život ondje nije nimalo sličan sa zapadnjačkim svijetom, to je nešto skroz drugo. Idemo spavati kad sunce zađe, ustajemo kad izađe, uglavnom lovimo hranu, družimo se i radimo po prašumi", opisuje nam Ana.

Jednog je dana upoznala koncept održive žetve (wild harvest), koji ju je motivirao da počne razmišljati o plasiranju ekoloških ulja iz Amazone u Europu. To joj je i uspjelo, pa je danas, mlada poduzetnica vlasnica tvrtke Mayantu stvorene u srcu Amazonske prašume.

Tvrtka se bavi proizvodnjom hladnih prešanih biljnih ulja i neprerađenih drvnih sokova za primjenu u zdravoj prehrani te prirodne kozmetike. Korišteni plodovi ubrani su direktno iz amazonske divljine. "Time potičemo suradnju lokalnih plemena, njegujemo tradiciju i najvažnije čuvamo Amazonu, zaključuje Ana. 

Sve o životu u Amazonskoj prašumi, suživotu s tamošnjim plemenima i divljim životinjama, održivoj žetvi te tvrtki Mayantu, poslušajte u razgovoru Matee Krmpotić i Ane Borović:

Ana Borović: Život u Amazonskoj prašumi, pripremila Matea Krmpotić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.