Hrvatski radio

Radio Rijeka

Priča o Algi Sušak: Alga koja nije imala veze s algom bila je čudotvorno ljekovita! Slijedi i radionica

16.03.2023.

15:42

Autor: Vedrana Lisica Pavlović

Izložba Alga Sušak

Izložba Alga Sušak

Foto: Promidžbeni materijal / Radio Rijeka

Izložba "Alga Sušak- čuvar našeg zdravlja" otvorena je u Muzeju Grada Rijeke sve do kraja svibnja, a iz muzeja pozivaju na Laboratorij zabave - radionicu u sklopu izložbe Alga-čuvar vašeg zdravlja.

Riječ je izložbi koja priča priču o Ljekarničko- kozmetičkom laboratoriju, farmaceutskom poduzeću koje je u razdoblju između dva svjetska rata bilo važan dio gospodarskog i svakodnevnog života Sušaka i Rijeke. 


Priča je obiteljska, lokalna ali i iz nacionalne povijesti farmacije te je zaslužila biti ispričana. 


Izložba se prostire na dva kata u "Kockici", a izloženi su Algini proizvodi, ali i reklamni i promidžbeni materijali kojima su vizionarski radili marketing u vrijeme kad to nije uopće bilo uobičajeno.


Među zanimljivijim proizvodima su bile pastile, ili primjerice čokolade protiv glista, a marketinški materijali jako vizualni atraktivni i prava mala umjetnost.


Također, interesantna informacija je kako u samom proizvodu Alge uopće nije bilo algi. Naknadno napravljenom analizom tekućine ustanovilo se da u "Algi" ima kamforovca, ulja mente...ali algi nema.


Više smo doznali od Marina Pintura, voditelja JGL Muzeja te Kristine Pandže i Rafaele Ban, kustosica Muzeja Grada Rijeke:

Leksikon: Alga Sušak - izložba JGL muzeja i Muzeja Grada Rijeke

Priča o farmaceutskoj kući Alga dobiva u Muzeju grada Rijeke i svoju radionicu. I to namijenjenu djeci. 


Polaznici će se upoznati s ljekarničko-kozmetičkim laboratorijem Alga koji je radio na Sušaku između dva svjetska rata. 


Također s ljekovitim pripravcima po kojima je bio poznat, a i susrest će se s priborom koji se koristi u laboratorijima.


 U današnjem, zabavnom muzejskom laboratoriju mogu osmisliti vlastiti proizvod te ga prirediti.


 Jednako tako osmisliti izgled etikete i ambalaže u koju se pakiralo ljekarničke proizvode. Baš onako kako su radili nekad u Algi.


 Tako nastali proizvodi dječjih ruku ostat će u Muzeju sve do kraja izložbe i bit će izloženi zajedno s radovima ostalih polaznika radionica.


Zabavna radionica održava se u zgradi „Kockici“, srijedu, 22. ožujka. Traje od 17 do 18 sati. Namijenjena je djeci u dobi od 7 do 10 godina. 


Cijena radionice je 2,60 eura. Broj sudionika je ograničen, a prijave se primaju  OVDJE.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.