Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prihod Delnica od poreza na dohodak upola manji

25.09.2015.

10:54

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prihodi grada Delnica od poreza na dohodak u ovoj su godini upola manji nego lani, a već sada se procjenjuje da do parlamentarnih izbora neće zaživjeti dio mjera kojima se hrvatska Vlada obvezala ublažiti problem.

Proračunski problemi nastali zbog ukidanja zakonskih pogodnosti brdsko-planinskog statusa dominirali su većim dijelom prve jesenske sjednice Gradskog vijeća u Delnicama. Iako je ovogodišnja štednja bila očekivana posljedica smanjenja prihoda, na zadiranje u jedan dio socijalnih mjera oporba je jučer predvečer burno reagirala.

Porezni su prihodi drastično smanjeni. Kao izravna posljedica gubitka brdsko-planinskog statusa, tijekom prvog polugodišta ove godine ostvareno je 3,6 milijuna kuna, a u istom razdoblju lani prihod od poreza bio je dvostruko veći - 7,1 milijun kuna, upozorava gradonačelnik Delnica Ivica Knežević

Zbog toga se mora štedjeti, no s jednom od predloženih mjera ne slaže se vijećnik SDP-a Alen Janjušević koji diskriminacijom na temelju statusa zaposlenosti smatra ukidanje prava na pomoć u financiranju smještaja djece u vrtić jednome ili oba nezaposlena roditelja, ako tijekom vrtićkog smještaja mogu sami skrbiti o djeci.

Delnički gradonačelnik napominje da roditelji nisu dužni upisati svoju djecu u vrtić, a ako to žele, moraju sudjelovati u troškovima, pored onoga dijela koje snosi Grad. Tu mjeru Knežević ne smatra diskriminatorskom i dodaje da je uvode i gradovi bogatiji od Delnica. Poslušajte prilog:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.