Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prihod lokalnih radija manji za 30 posto

20.10.2015.

21:11

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od 2009. do 2014. prihod lokalnih radijskih postaja pao je za 30, a lokalnih televizija za 20 posto, rekla je ravnateljica Agencije za elektroničke medije Mirjana Rakić na početku Dana elektroničkih medija u Opatiji.

Pad prihoda posljedica je smanjenog opsega oglašavanja i nedostatak ugovora s lokalnom samoupravom, tumači Mirjana Rakić. Ukupan prihod svih radijskih postaja ove će godine, prema procjenama, biti tek oko stotinu milijuna kuna. Usporedbe radi, 2009. godine prihod je iznosio 270 milijuna kuna, a lani 130 milijuna kuna, izvijestio je predsjednik Hrvatske udruge radija i novina Marijan Beljan.

Od 142 radijske postaje u Hrvatskoj, 73 ih imaju gradsku koncesiju, a 34 za šire gradsko područje. Sedam ih je neprofitno, 38 u većinskom vlasništvu lokalne samouprave, a 94 u većinskom privatnom vlasništvu. Zaposlenih je 900, a honorarnih suradnika 500. 

U Hrvatskoj radi 20 televizijskih postaja, među kojima ih je šest prošlo predstečajnu nagodbu, rekao je predsjednik Nacionalne udruge televizija Denis Mikolić. Prije krize zapošljavale su 544 osobe, a sada 425. Za poboljšanje stanja, Udruga predlaže ukidanje zakonske zabrane političke promidžbe izvan predizborne kampanje.

Postignut je dogovor s HRT-om o naplati duga Fondu za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija, rekla je Rakić. Time će se osigurati dodatnih 16,3 milijuna kuna za poticanje lokalnih, regionalnih i neprofitnih radijskih i televizijskih sadržaja. Fond ukupno raspolaže s 32 milijuna kuna na godinu, a prema Zakonu o HRT-u, u Fond se uplaćuje tri posto od prihoda od RTV pristojbe.

Osmi dani elektroničkih medija obuhvaćaju 21. Dane radija, 8. Dane televizije i 8. Dane interneta, a završavaju 22. listopada.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.