Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prihodi od turizma prošle godine premašili očekivanja: rast od 8,5 posto

01.04.2017.

11:27

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prema podacima Hrvatske narodne banke tijekom 2016. godine prihodi u turizmu od stranih gostiju iznosili su 8 milijardi i 635 milijuna eura. U odnosu na godinu ranije to je rast od 8,5 posto, odnosno 673 milijuna eura, stoji u priopćenju Ministarstva turizma.

Nakon uspješne sezone dobra je bila i posezonska zarada: tijekom listopada, studenog te prosinca prošle godine prihodi od turizma bili su 733 milijuna eura, što u odnosu na isti period ranije godine predstavlja rast od 10,5 posto, odnosno 70 milijuna eura.

"Rezultati prihoda u turizmu premašili su naša očekivanja pogotovo u posljednjem tromjesečju(...). Uz domaću potrošnju, prihodi od turizma u 2016. godini premašili su 10 milijardi eura, što predstavlja dosad najbolji rezultat te čime smo se još više približili našem zacrtanom cilju, a to je ostvarivanje 14 do 15 milijardi eura prihoda u turizmu do 2020. godine" istaknuo je ministar turizma Gari Capelli.

Taj rezultat pokazatelj je da se hrvatski turizam razvija u pravom smjeru, dodao je ministar i čestitao svim djelatnicima u turizmu koji su radom, trudom i kreativnošću doprinijeli odličnim rezultatima.

"U ovoj godini očekuje nas preko 800 milijuna eura investicija u turizmu, kroz koje će se realizirati brojne nove atrakcije i sadržaji, povećati kvalitetni smještajni kapaciteti te poboljšati turistička infrastruktura, a što će siguran sam omogućiti nam ostvarivanje još boljih rezultata nego li u 2016. godini", zaključio je Cappelli.

Udio prihoda od putovanja - turizma u ukupnom BDP-u u 2016. godine iznosio je 18,9 posto što je rast od 0,7 postotnih poena u odnosu na godinu ranije. U četvrtom tromjesečju taj udio također je rastao za 0,4 postotnih poena, stoji u priopćenju Ministarstva turizma.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.