Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prihvaćen Radošev amandman da Rijeka postane dio koridora Baltik-Jadran

28.09.2016.

11:30

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Luka Rijeka mogla bi postati dio prometnoga koridora Baltik-Jadran. Europski parlament prihvatio je amandman hrvatskoga zastupnika Joze Radoša da se i Rijeka, uza sve ostale sjevernojadranske luke, uvrsti i u koridor koji ih preko Austrije, Slovačke, Češke i Poljske povezuje s Baltikom.

Amandman hrvatskoga europarlamentarca Joze Radoša (ALDE-HNS) uvršten je u tekst Izvješća o prometnoj infrastrukturi Srednje i Jugoistočne Europe, o kojem se raspravljalo i glasovalo na Odboru za promet i turizam Europskoga parlamenta. Tako bi Rijeka, uz Mediteranski koridor, mogla postati i dio drugoga, od ukupno devet, koridora Transeuropske prometne mreže (TEN-T) koji prolazi ovim područjem.

Na koridoru Baltik-Jadran zasad su luke Venecija, Trst, Ravenna i Kopar. S baltičkim lukama povezane su prometnim pravcem koji prolazi važnim tržištima u Astriji, Slovačkoj, Češkoj i Poljskoj. Rijeka je zbog toga manje konkurentna, pa Radoš, nakon prihvaćanja amandmana, očekuje da će odluka Odbora za promet nakon rasprave na plenarnoj sjednici biti prihvaćena kao rezolucija Europskoga parlamenta.

Odluka još nije obvezujuća, ali velik je korak prema napretku riječke luke te korištenju potencijala željezničke pruge Pivka-Šapjane-Rijeka, kojom sada ne mogu voziti vlakovi s osovinskim opterećenjem od 22,5 tone. Priključenje Rijeke na koridor Baltik-Jadran otvorilo bi mogučnosti dodatnoga financiranja prometnih projekata iz Istrumenta za povezivanje Europe.

Da se dođe do toga novca u interesu je cijele Hrvatske, čak i Europske unije, a ne samo Rijeke, ističe Radoš. Značajno bi se poboljšala ukupna prometna infrastruktura Srednje i Jugoistočne Europe, a modernizacijom pruge od Rijeke do Pivke riješilo bi se sadašnje "usko grlo" za riječku luku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.