Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prihvaćen rebalans proračuna; na Galeb do sada utrošeno 49 milijuna; u tijeku prodaja nekretnina na Žabici

02.06.2022.

14:04

Autor: Neva Funčić

Idejno rješenje autobusnog kolodvora Žabica prema projektu 3LHD Studija

Idejno rješenje autobusnog kolodvora Žabica prema projektu 3LHD Studija

Foto: 3LHD Studija / 3LHD Studija

Donosimo najvažnije točke rasprave s 10. sjednice Gradskog vijeća Grada Rijeka:

Većinom glasova, riječko Gradsko vijeće prihvatilo je odluku o rebalansu proračuna, prema kojem prihodi rastu za 90, a rashodi za 93 milijuna kuna. 


Među brojnim primjedbama, Vijećnik Akcije mladih Vedran Vivoda upozorio je na troškove za 76 izgubljenih presuda protiv kazališta, a gradonačelnik Filipović tumači da je riječ o starim tužbama za nepoštivanje kolektivnog ugovora:

Vivoda i Filipović

Tema sjednice opet je i brod Galeb. Procjenjena vrijednost obnove i prenamjene Galeba u muzej je 110 milijuna kuna, od čega 32 milijuna iz EU fondova. 


Do sada je od 2017. utrošeno 49 milijuna, a za dovršetak projekta je u riječkom proračunu izdvojeno još 62 i pol milijuna kuna. Na sjednici Gradskog vijeća upravo traje rasprava o projektu, a HDZ-ov Josip Ostrogović je prozvao gradsku vlast za krive procjene:

Ostrogović izjava

Osim Ostrogovića, nezavisni Davor Štimac i vijećnik Centra Marin Račić prozvali su gradsku vlast za krive procjene:

Ostrogović, Štimac i Račić

Pročelnik za kulturu Ivan Šarar istaknuo je da su svi projekti zaštite baštine u Hrvatskoj višestruko premašili predviđene troškove, no da to nije razlog da od baštine odustanemo. Gradski vijećnici su s 15 glasova protiv, 14 za i jednim suzdržanim odbili informaciju o stanju projekta obnove Galeba. Poslušajte izjavu pročelnika:

Šarar izjava

Brod Galeb

Brod Galeb

Foto: Nel Pavletic / Pixsell

Najava novog autobusnog kolodvora također je jedna od gorućih tema. Projekt autobusnog kolodvora na Žabici bit će u 18 sati tema tribine u Društvu arhitekata Rijeka, najavio je na aktualnom satu vijećnik Centra Marin Račić. 


Gradonačelnik Marko Filipović je rekao da u ponedjeljak završava 69 milijuna kuna vrijedan natječaj za prodaju nekretnina na Žabici, a HDZ-ov Josip Ostrogović je poručio da rasprodajemo gradsko srebro:

Ostrogović i Filipović izjava

Pusti autobusni kolodvor na Žabici (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Pusti autobusni kolodvor na Žabici (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Na sjednici je istaknuto i da je akademik Elso Kuljanić dobitnik nagrade Grada Rijeke za životno djelo. 


Nadalje, odlukom Gradskog vijeća Zlatnu plaketu "Grb Grada Rijeke" dobili su Aleksandra Matić, prof. za dugogodišnji doprinos u glazbenoj pedagogiji i promicanju glazbene umjetnosti, Veslački klub Jadran za izniman doprinos razvoju i promicanju sporta, Kulturno-umjetničkom društvu Zametski koren za 100 godina uspješnog djelovanja na promicanju i unapređivanju kulturno-umjetničkog amaterizma te Anija Škrobonja za dugogodišnje humanitarno djelovanje, doprinos kulturi i edukaciju građana treće životne dobi.


Godišnju nagradu Grada Rijeke dobili su dr.sc. Vinicije B. Lupis za izniman znanstveni doprinos proučavanju povijesti i jačanju kulturnih veza Rijeke i Dubrovnika, Edi Jurković, dipl. soc. za doprinos u istraživanju novije povijesti grada Rijeke i Martina Pavletić, dr. med. za značajan napredak i dostignuća na području hitne medicine i u borbi protiv COVID-19 pandemije, a godišnja je nagrada dodijeljena i promicatelju sporta, višestrukom svjetskom prvaku i višestrukom svjetskom rekorderu Vitomiru Maričiću.


Gospodinu Kuljaniću i ostalim laureatima nagrade će biti uručene 14. lipnja na svečanoj sjednici Gradskog vijeća uoči blagdana sv. Vida i Dana grada, najavila je predsjednica vijeća Ana Trošelj te čestitala dobitnicima:

Ana Trošelj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.