Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prihvaćen rebalans proračuna, unatoč lošoj naplati nitko neće biti zakinut

25.06.2020.

14:21

Autor: Neva Funčić

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Vijećnici primorsko-goranske Županijske skupštine prihvatili su rebalans proračuna, koji raste za 0,25 posto. Novac će napokon biti isplaćen i udrugama u kulturi i sportu, koje ove godine nisu još primile ni kune potpora. Lošinjski otoci Oruda i Palacol ponovno na prodaju.

Lošinjski otoci Oruda i Palacol ponovno su na prodaju, a pravo prvokupa bila je 25. točka dnevnoga reda. Otočići su smješteni između Cresa, Lošinja, Raba i Paga, a na Orudi postoji i izvor pitke vode. Petero suvlasnika nude na prodaju dio građevinskog zemljišta, po cijeni od nešto više od milijun eura, rekla je županijska pročelnica za upravljanje imovinom Branka Ivanda. Država nije iskoristila pravo prvokupa za dio građevinskog zemljišta, a interesa ni novca za kupovinu nema ni županija.

Prošlogodišnji višak omogućio je da se, rebalansom, proračun od 1,3 milijarde kuna čak i poveća za 0,25 posto. Unatoč padu poreznih i drugih prihoda, koji zbog epidemioloških mjera ograničenja širenja koronavirusa već iznosi 48,2 milijuna kuna, proračun Primorsko-goranske županije će, zbog viška iz prošle godine od 51,6 milijuna, rebalansom biti povećan za 3,4 milijuna kuna. Novac će biti preusmjeren na pokrivanje gubitaka u zdravstvenim ustanovama, potporu poduzetnicima te na programe kulture i sporta.

Nikome nije skidano, ni sportu ni kulturi, a dodali smo sredstva za funkcioniranje zdravstvenih ustanova, rekao je župan Zlatko Komadina. Pročelnik za financije Krešimir Parat tumači da su rebalansom osigurali istu razinu potrošnje, s ciljevima da nastave započete kapitalne projekte, pomognu poduzetnicima, osiguraju rad zdravstvenih ustanova kojima je županija osnivač kao i rad udruga u kulturi, sportu i tehničkoj kulturi. S prenesenim sredstvima, gubici su amortizirani i za ovu godinu smo uspjeli zatvoriti financijsku konstrukciju, rekao je Parat.

Na početku sjednice prisegnuo je novi županijski vijećnik iz redova Mosta Josip Katalinić, koji je zamijenio Ines Strenja nakon što je podnijela ostavku. Zanimljivo je da se Katalinić zalaže za ukidanje županija.

Poslušajte izjave:

Komadina i Parat o rebalansu, pripremila Neva Funčić

Ivanda o otocima Orjula i Palacol, pripremila Neva Funčić

Katalinić o svrsi skupštine, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.