Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prihvaćen rebalans riječkog proračuna

22.11.2012.

17:28

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Proračun Grada Rijeke će nakon rebalansa biti za 21 milijun kuna veći od planiranih 835 milijuna. Gradsko vijeće odluku je danas prihvatilo većinom glasova.

Porast je rezultat zamjene zemljišta za KBC vrijedne 25,9 milijuna te učešća u preoblikovanju HNK Rijeke s 8 milijuna kuna, rekao je gradonačelnik Vojko Obersnel.

Za 5,5 milijuna kuna povećane su pomoći građanima, a najviše su smanjeni rashodi za zaposlene i subvencije komunalnim društvima. Vijećnici HDZ-a upozorili su na nerealna zaduženja trgovačkih društava, a iz Liste za Rijeku da se proračun opasno urušava prema iznosu od 700 milijuna, kada se više neće moći servisirati nagomilani dugovi.

Riječko Gradsko vijeće prihvatilo je i osnivanje novog Odjela gradske uprave za upravljanje imovinom vrijednom 6 milijardi i 800 milijuna kuna, kao i uvjetno mišljenje Državne revizije o poslovanju Grada. Čak je 90 posto gradova i općina u Hrvatskoj dobilo uvjetno mišljenje revizije, pa bi premošćavanje nelikvidnosti trebalo omogućiti izmjenama zakona, rekao je Obersnel. HDZ-ov vijećnik Hrvoje Burić smatra da su gradska zaduživanja ušla u patološku spiralu, a Danko Švorinić iz Liste za Rijeku ističe da se propusti ne ponavljaju slučajno.

Obersnel: Budućnost 3. maja je sigurna

Nema bojazni da se cijeli postupak privatizacije Uljanika i 3. maja neće obaviti do predviđenog roka, a to je srpanj iduće godine, rekao je riječki gradonačelnik na aktualnom satu Gradskog vijeća Grada Rijeke.

Na pitanja vijećnika iz IDS-a i Liste za Rijeku o davanju gradskog prostora na Korzu u najam SDP-u, Obersnel kaže da tu ne vidi ništa sporno jer sve političke stranke prostor unajmljuju pod istim uvjetima, bez privilegija. Kanal Ri ima financijskih problema, a rješenje se traži pronalaskom strateškog partnera, rekao je Obersnel.

Sa sjednice Gradskog vijeća javlja Neva Funčić, a o aktualnom satu opširnije Blanka Uzelac:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.