Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prijaviti saznanje o obiteljskom nasilju odgovornost je svakog od nas!

07.03.2019.

14:54

Autor: Albert Petrović

Konferencija za medije u Riječkoj nadbiskupiji (Foto: Albert Petrović / HRT - Radio Rijeka)

Konferencija za medije u Riječkoj nadbiskupiji (Foto: Albert Petrović / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Svako saznanje o obiteljskom nasilju mora se hitno prijaviti i to je svačija moralna odgovornost - glavni je naglasak apela kojeg je javnosti uputio stručni tim riječkog Caritasova Doma svete Ane na čelu s ravnateljicom sestrom Suzanom Samardžić.

Povod obraćanju javnosti su nemili događaji u Pagu i Trilju, a novinari su upoznati i s neadekvatnim uvjetima u kojima rade socijalni radnici, kao i s neodgovarajućim modelom financiranja sigurnih kuća, koji, kako kažu, treba što prije regulirati zakonom. 

Ne želeći komentirati detalje slučaja na Pagu, socijalna radnica Marina Kocijan Ratkajec slaže se s mišljenjem da se takva reakcija pojedinca nije mogla predvidjeti, a o odnosu javnosti kaže kako se krivac sada traži svugdje - u sustavu, u susjedstvu, zdravstvu - a pritom se krivnja prebacuje s pravoga krivca, odnosno oca kojeg bi, smatra, trebalo sankcionirati.

Tražiti krivca za ove događaje je poput lova na vještice, ali odgovornost pada na cijelu zajednicu, posebno na male sredine poput one na Pagu, gdje se sve znalo, a nitko nije reagirao, istaknula je članica tima psihologinja Draženka Šepić Labrović. Javlja Albert Petrović:

Apel Doma svete Ane, pripremio Albert Petrović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.