Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prije 70 godina osnovana Jugolinija: Smatrali smo je domom, ne samo firmom

20.01.2017.

12:35

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na današnji datum 1947. godine osnovana je Jugolinija, nekoć moćna kompanija čiji su brodovi plovili mnogim morima svijeta, a pomorci bili na dobrom glasu. Svega toga danas, 70 godina poslije, bivši se radnici mogu samo sjećati.

Pretvorba je Jugoliniju, odnosno njenog sljednika tvrtku Croatia Line, pretvorila u prah. Bivši su se kolege našli pred zgradom bivše uprave. "Nemamo što slaviti, svakako valja obilježiti, a odaziv kolega je impozantan, čime smo još jednom pokazali da je Rijeka nekoć bila pomorski, a ne kao danas samo primorski grad", rekao je kapetan duge plovidbe i 11 godina prvi oficir palube Valter Kvalić.

"Nas je tu puno pomoraca, tu firmu smo smatrali kao dom, ne kao firmu. Barem ja osobno teško sam primio propast firme jer kao da je dio mene propao", dodaje Kvalić.

Propast Croatia Linea počinje osamdesetih godina - od osamdesetak brodova i tri tisuće zaposlenih, uz blagoslov države, ruši se jedan od stupova gospodarstva. "Jedno vrijeme smo bili treća linijska firma u svijetu," ističe Kvalić. Pravi krivci propasti nikad nisu označeni, nama je ostalo samo sjećati se, kaže kapetan.

"Kad se gleda s današnje perspektive, od privatizacije u Hrvatskoj mislim da ni jedna firma nije u tolikom apsolutnom iznosu oštećena kao Jugolinija", dodaje. Biti pomorac na našim brodovima bilo je ne samo zanimanje, nego i način života jer mi nikada nećemo napraviti dobar automobil kao Nijemci, ali sigurno smo bolji pomorci od Nijemaca, zaključuje Kvalić.

I baš zato, ponosni smo na današnje okupljanje koje će biti okončano popodnevnom misom u Kapucinskoj crkvi.

Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.