Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prije trideset godina u Delnicama su oslobođeni vojni objekti bivše JNA

05.11.2021.

12:09

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

5. studenoga 1991. jedan je od najznačajnijih dana u novijoj povijesti Gorskog kotara. Prije točno trideset godina u Delnicama su oslobođeni vojni objekti bivše JNA, čime se u najtežim trenucima Domovinskog rata, Hrvatska domogla dragocjenih i za obranu presudnih količina naoružanja i vojne opreme.

Od ranog jutra 5. studenog 1991., samo osam dana nakon osnutka, 138. goranska brigada Hrvatske vojske u svojoj je prvoj borbenoj zadaći, zajedno s policijskim snagama krenula osloboditi vojarnu i tri vojna skladišta na području Delnica.

U samo jednom od tih skladišnih objekata bilo je smješteno oko 6 tisuća tona opreme, a na pokretanje akcije s druge je strane uzvraćeno prijetnjom kako će velike i tada minirane količine eksplozivnog materijala biti dignute u zrak. Znajući da bi takav scenarij donio velika razaranja u Delnicama, osloboditelji su za skladište nadležnog oficira jugo vojske lažno informirali o predaji vojarne nakon čega je pristao položiti oružje.

Prisjećajući se tih dramatičnih trenutaka ratni zapovjednik 138. brigade umirovljeni brigadir Mijelnko Balen podsjeća kako je akcija provedena u trenutku kada su branitelji trošili posljednje zalihe streljiva pa se može reći da je akcija u Delnicama spasila Hrvatsku. Većina vojnog materijala je, tijekom nekoliko maglovitih dana i uz angažman građana, izvučena iz skladišta, a razvedravanje je rezultiralo udarima neprijateljskog zrakoplovstva, ali i učinkovitim odgovorom branitelja koji su uspjeli srušiti jedan zrakoplov i zarobiti pilota.

Rezultate uspješne akcije u Delnicma kroz dostavu dodatnih količina oružja i streljiva, branitelji su osjetili na bojišnicama diljem Hrvatske, svjedoči umirovljeni pripadnik "Tigrova" Ivica Perković, a sudjelovanja u pomalo neuobičajenom oslobađanju jednog od skladišta sjeća se nekadašnji djelatnik Policijske postaje u Delnicama Arsen Silić.

Naime, on i njegove kolege u skladište su prodrli probivši teškim kamionom ulaznu ogradu, no vremena za slavlje nije bilo, jer nedugo potom je trebalo preuzeti i glavnu vojarnu u Delnicama. Iz nje i ostalih objekata neprijatelj nije uspio iznijeti niti jedan dio za obranu dragocjene opreme, ističe umirovljeni policajac, te se, osim svojih kolega iz postaje, s ponosom prisjeća i kolega iz Antiterorističke jedinice policije Lučko.

Udio u  uspješnoj provedbi akcije su imale 138. i 128. brigada HV-a, a posebno treba naglasiti doprinos građana pri utovaru i evakuaciji opreme iz skladišta. Tih je dana prema bojišnicama diljem Hrvatske iz Delnica otišlo gotovo 700 šlepera natovarenih vojnom opremom. Velika je to količina, pa se može reći da su Delnice početkom studenog 1991. godine doista živjele na bačvi baruta, zaključuje Arsen Silić.

Poslušajte reportažni prilog:

Goranska ratna obljetnica, pripremio Nenad Lučić

Galerija
Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-
Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.