Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prijedlog Županijske skupštine: Jedna županija - jedna izborna jedinica

06.04.2023.

14:47

Autor: Josip Krmpotić

Županijska skupština Primorsko-goranske županije (Foto: PGŽ)

Županijska skupština Primorsko-goranske županije (Foto: PGŽ)

Foto: - / -

Prijedlog da PGŽ bude jedna izborna jedinica prihvaćen je većinom glasova na današnjoj Sjednici županijske skupštine u Opatiji i Skuština će od Vlade Republike Hrvatske tražiti da uvaži prijedlog koji vodi ka pravičnijem načinu odabira onih koji će birače predstavljati u saborskim klupama. 

Unatoč brojnim problemima, poput slabe naseljenosti ruralnih područja, vijećnici Županijske skupštine ne žele staru podjelu izbornih jedinica. 


Županija ne smije šutjeti jer želi biti još razvijenija, a birati treba ljude koje poznajemo što bi nam novi Zakon trebao i omogućiti, moglo se čuti sa Županijske skupštine.


Trideset godina bilo je dovoljno, poštujmo granice županija, neka svaka bude jedna izborna jedinica, zaključeno je u Opatiji, a evo što je još dodao župan Zlatko Komadina:


Komadina o izbornim jedinicama

Na pitanje hoće li oni koji budu kreirali novi Nacrt izbornih jedinica uvažiti prijedlog koji će doći iz Rijeke, odgovorio predsjednik Županijske skupštine Marko Boras Mandić: 

Marko Boras Mandić o izbornim jedinicama

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.