Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prijevoz hrvatske nafte u Rijeku - samo test ili kraj sisačke rafinerije?

09.10.2016.

10:24

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić izrazio je nezadovoljstvo zbog toga što je bez znanja hrvatskih članova nadzornoga odbora i uprave Ine domaća nafta prevezena u riječku rafineriju. Zbog toga će tražiti službeno očitovanje MOL-a.

Panenić je izjavio da je o prijevozu u rafineriju u Rijeci doznao kada je vlak već krenuo, pa ga više nije bilo moguće zaustaviti. U riječku, a ne sisačku rafineriju, prevezeno je 12 vagona sirove nafte - oko 600 tona.

"Uobičajeno je da naftne kompanije šalju svoje proizvode željeznicom prema svojim rafinerijama", izvijestili su iz Ine. Dodaju da su tako i u petak poslijepodne probno prevezli 600 tona domaće nafte, što je oko jedan posto ukupne mjesečne domaće proizvodnje, željeznicom iz Graberja Ivaničkog do Rafinerije nafte Rijeka.

"Također, već smo izvijestili kako s ciljem poboljšanja fleksibilnosti rafinerijske prerade Ina razmatra alternativni način prijevoza domaće nafte u Rafineriju nafte Rijeka. Rafinerija nafte Sisak nastavlja preradu 25. listopada", piše u priopćenju iz domaće naftne tvrtke.

Nezadovoljstvo ovim događajem izrazili su sindikati. Predsjednik Sindikata radnika sisačke rafinerije Zvonimir Miklos kaže da ovakav potez znači jasnu budućnost Rafinerije nafte Sisak. "Ako se nastavi dalje odvažati domaća nafta iz Graberja, mi u Sisku nećemo imati što prerađivati", rekao je Miklos. 600 tona je kap u moru, bitna je namjera strateškoga partnera da odvuče naftu iz Siska i time ugasi rafineriju, dodaje.

Tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić rekao je da je u kontaktu s hrvatskim članovima uprave i nadzornoga odbora Ine jer je jasno tko je donio takvu odluku i na kojoj razini. "Sigurno je da ćemo razmatrati kako postupiti u ovome slučaju da spriječimo protuzakonito djelovanje u Ini", kaže Panenić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.