Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prijić Samaržija: Nastava hibridno, a brucoša pet posto više nego lani!

28.09.2020.

14:01

Autor: Neva Funčić

Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Ovog tjedna počinje nastava na riječkom sveučilištu. Iako se većina fakulteta odlučila za fizičku nastavu, oko 40 posto predavanja i vježbi provodit će se online, zbog epidemioloških mjera. Novih je studenata 3019, što je pet posto više nego lani.

Unatoč demografskoj krizi, riječko sveučilište i ove godine bilježi porast broja studenata, istaknula je rektorica Snježana Prijić Samaržija. "Jutros smo ustanovili konačne brojke: na prvu godinu u svim sastavnicama Sveučilišta u Rijeci upisano je točno 3019 studenata, što je pet posto više u odnosu na prethodnu godinu", izvijestila je rektorica.

Najveći porast zabilježen je na Filozofskom fakultetu, gdje su najpopularniji novi studij logopedije te psihologija, potom na Građevinskom te Učiteljskom fakultetu. Tradicionalno su u potpunosti popunjeni i studiji dentalne medicine i biotehnologije.

Rektorica ističe da slijedi neobična i epidemiološki neizvjesna nastavna godina. Nastava će početi hibridno, odnosno mješovito, onsite i online. "Nastojat ćemo za brucoše što više predavanja organizirati uživo, da se naviknu na studentski život i da se upoznamo, a za više godine studija bit će tu više online nastave, ovisno o epidemiološkim uvjetima i mogućnostima fakulteta", rekla je Prijić Samažija, koja ističe da različiti fakulteti, sastavnice Sveučilišta u Rijeci, samostalno odlučuju o rasporedu i načinu izvođenja nastave.

Rektorica je za sutra najavila novi sastanak epidemiologa, liječnika školske medicine i prodekana za nastavu. "Prilagođavat ćemo se uputama epidemiologa i sveučilišnu godinu početi pripremljeni", rekla je Prijić Samaržija. Poslušajte izjavu:

Prijić Samaržija o novoj akademskoj godini, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.