Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prilagodite brzinu vožnje propisima: s kamerama nema švercanja

06.07.2015.

13:50

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na području Policijske uprave Primorsko-goranske postavljeni su, ili će biti postavljeni, fiksni uređaji za mjerenje brzine kretanja vozila. Policija će nas o točnom danu puštanja u rad obavijestiti, naše informacije kažu da će to biti vrlo brzo, a do tad evo podataka o lokacijama i brzinama kojih se morate čuvati.

Pretpostavljamo da ste fiksne radare i sami primjetili, ali da se ne bi čulo ono čuveno "nismo znali", eto lokacija: na dvije pozicije blizu pumpe u Zvonimirovoj ulici, u Liburnijskoj ulici kod željezničkog podvožnjaka, na Ljubljanskoj i Novoj cesti na Krnjevu, na tri čvora naše obilaznice: Draga, Škurinje i Diračje, u tunelu Pećine na cesti D 404 te u Doričićima na području Kostrene.

I još morate znati dosta bitne detalje: na cestama u gradu ili naselju brzina je ograničena na 50 km na sat, na auto cestama do 130 km, na brzim cestama do 110 km, a na ostalima do 90 km na sat.

Ako u gradu umjesto dopuštenih 50 potegnete recimo 105, čekat će vas kazna od pet do čak 15 tisuća kuna ili do 60 dana zatvora. Ako ste od dopuštenoga brži 30 do 50 kilometara, lakši ste za dvije tisuće kuna - i kune dalje padaju kako pada brzina.

Skupo je i ne nasjedajte, vozite kako bi trebalo i bit ćete sretan čovjek. Uostalom, u Hrvatskoj je u lipnju prodano 4.725 novih automobila, deset posto više nego lanjskoga lipnja. Krenulo nas je, ali nemojte da vas krene uživanje u dodirivanju gasa!

Kad će, zasad još obučene kamere skinuti haljinice - saznat ćemo. Policija, uostalom, ima obavezu vrlo javnog upozoravanja javnosti. Pa, javnosti, strpljenja i ... pomalo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.